ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του κόμματος και της Κίνας

Σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του πέτυχε ο Σι. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναδείχθηκε σήμερα εκ νέου επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με το βασικό όργανο εξουσίας να αποτελείται πλέον από στενούς του συμμάχους, κι έγινε έτσι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος.

Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υποσχέθηκε «να εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα «καθήκοντά» του, αφού εξασφάλισε τρίτη πενταετή θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας τα τελευταία 10 χρόνια, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του συνεδρίου, συνοδευόμενος από έξι πρόσωπα που ορίστηκαν στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας, όλοι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος και σύμμαχοι.

Ο Σι «ευχαρίστησε ειλικρινά την ολομέλεια του κόμματος για την εμπιστοσύνη προς εμάς», τη νέα ηγετική ομάδα. «Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας στον Τύπο, ο Κινέζος ηγέτης, που επίσης ορίστηκε εκ νέου αρχηγός του κινεζικού στρατού. Τη δεκαετία του στην ηγεσία της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ πέτυχε να κάνει την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως.

«Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος. Παρά την σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, ο Σι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid», της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ και των διεθνών επικρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, κατά το οποίο ανανεώθηκε το 65% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους εσωκομματικού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου. Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση σήμερα, τα 205 μέλη της Επιτροπής -εκ των οποίων μόνο 11 γυναίκες- όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων  στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό, για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και δεν ορίστηκε καμία γυναίκα για να την αντικαταστήσει.

Ονόμασε επίσης σήμερα τη νέα Διαρκή Επιτροπή του κόμματος, ένα πανίσχυρο όργανο, που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα. Υπό τον γενικό γραμματέα Σι Τζινπίνγκ, η Επιτροπή αποτελείται πλέον αποκλειστικά από στενούς συμμάχους του Σι. Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η νέα Διαρκής Επιτροπής, που ελέγχεται πλέον από στενούς συμμάχους του Σι, επιβεβαιώνει τον έλεγχο που ασκεί ο Σι Τζινπίνγκ στη χάραξη πολιτικής, σύμφωνα με αναλυτές. «Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Με την ανάδειξή του για μια ακόμα φορά στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίζει μια τρίτη προεδρική θητεία τον επόμενο Μάρτιο. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου χρειάστηκε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα το 2018, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας του. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη μιας «ολοκληρωμένης συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. «Η έκβαση του συνεδρίου του κόμματος επιβεβαιώνει πλήρως την πολιτική σας εξουσίας καθώς και τη ενότητα του κόμματος που οποίου ηγείστε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν μια συνεργασία «άνευ ορίων» τον Φεβρουάριο, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Κίνα τηρεί προσεκτική στάση, επικρίνοντας τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς όμως να επικυρώνει ή να βοηθά στη στρατιωτική επιχείρηση. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η εκ νέου ανάδειξη του Σι θα «ενισχύσει τη θέση της Κίνας στη διεθνή σκηνή» και θα βοηθήσει τη χώρα να υλοποιήσει τα σημαντικά εγχώρια επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί ανθρώπους του στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη.
Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η Κίνα εκμεταλλεύεται τη δυσχερή θέση του Πούτιν λόγω Ουκρανίας

Διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει ανάγκη την στήριξη της Κίνας, με το Πεκίνο ωστόσο να μην στηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σάντσεθ με Σι, το κινεζικό σχέδιο για την Ουκρανία στο επίκεντρο

Όπως αναφέρει ο Ισπανός υπουργός Προεδρίς Φ. Μπολάνιος Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανοιχτά των ακτών του Βιετνάμ

Διατηρείται σε υψηλούς τόνους η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, μετά το νέο περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή μέσω της οποίας περνάει σήμερα μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.