ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Φινλανδίας

Φινλανδοί σεισμολόγοι εντόπισαν πέντε εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα

Το ινστιτούτο δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά σημείωσε ότι παρόμοιες διαταράξεις είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και αλίευσης ναρκών.

Φινλανδοί σεισμολόγοι εντόπισαν πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα στην Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

«Εντοπίσαμε πέντε εκρήξεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 1,8 βαθμών και η μικρότερη 1,3», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Τίμο Τιίρα στο Reuters, αναφερόμενος στην κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της έντασης της σεισμικής δραστηριότητας.

Τέσσερις εκρήξεις καταγράφηκαν την Πέμπτη και μία την Παρασκευή σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Φινλανδικό Κόλπο, σημείωσε ο Τιίρα, προσθέτοντας ότι ήταν σαφές πως επρόκειτο για εκρήξεις και όχι για σεισμική δραστηριότητα.

«Αυτό μπορεί να φανεί από το σχήμα του σήματος και το περιεχόμενο της συχνότητάς του», διευκρίνισε.

Το ινστιτούτο δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά σημείωσε ότι παρόμοιες διαταράξεις είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και αλίευσης ναρκών από τον βυθό της θάλασσας, σύμφωνα με τον Τιίρα.

«Έχουμε εντοπίσει εκρήξεις στην ίδια περιοχή και στο παρελθόν, αλλά όχι πολύ συχνά, ούτε καν κάθε χρόνο», δήλωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν μέχρι στιγμής διαθέσιμο να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα χώρες ζητούν ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ στην Αρκτική λόγω Ρωσίας

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ζήτησαν από την ΕΕ να ενισχύσει τη στρατηγική της παρουσία στην Αρκτική για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών εντάσεων, κυρίως λόγω ρωσικών απειλών και εδαφικών βλέψεων των ΗΠΑ.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Οι ρωσικές επιθέσεις στο τρένο στόχο έχουν τον εκφοβισμό Ευρώπης

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, μεταξύ τους και σε τρένο κοντά στα πολωνικά σύνορα, στοχεύουν να εκφοβίσουν και να διχάσουν τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, τονίζοντας τη χρονική σύμπτωση με διεθνές οικονομικό φόρουμ.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Περιορισμοί σε εναέριο χώρο και θάλασσα λόγω κινδύνου drones

Ο φινλανδικός στρατός έκλεισε εναέριο χώρο και περιόρισε τη θαλάσσια κυκλοφορία στα νότια σύνορα λόγω κινδύνου εισόδου αδέσποτων drones από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, λαμβάνοντας μέτρα για ασφάλεια και έλεγχο της κατάστασης.