ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Έφοδος στα γραφεία της Pfizer στην Ιταλία, ελέγχεται για φοροδιαφυγή

Υπάρχουν υποψίες πως η φαρμακευτική εταιρεία διοχέτευσε σε θυγατρικές της κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει την απόδοση των ανάλογων φόρων στην Ιταλία για την τριετία 2017-2019.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή της Pfizer, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, και τις ιταλικές Αρχές να αναφέρουν πως θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες και αφορά κινήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας  πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο ειδησεογραφικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρει πως πρόκειται για έρευνα η οποία διενεργείται σε συνεργασία με εφοριακούς και ότι υπάρχουν υποψίες πως η Pfizer ενδέχεται να διοχέτευσε σε θυγατρικές της στις ΗΠΑ κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για να μην αποδώσει τους αναλογούντες φόρους στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος της πολυεθνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, η Παμ Εισέλε, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι «η Pfizer σέβεται τους κανόνες και τους νόμους της Ιταλίας» και ότι «οι ιταλικές φορολογικές αρχές ελέγχουν και διερευνούν τακτικά τους φόρους της Pfizer και η Pfizer συνεργάζεται με τέτοιους ελέγχους και έρευνες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η έρευνα αφορά τα φορολογικά έτη 2017, 2018 και 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η μονάδα της Pfizer στην Ιταλία που εδρεύει λίγο έξω από τη Ρώμη, η Pfizer Italia Srl, μετέφερε πλεονάζοντα κεφάλαια σε θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ολλανδία για να αποφύγει φόρους επί των κερδών που μπορεί να φθάσουν το 26%, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το ιταλικό παράρτημα της εταιρείας φέρεται να έστειλε κεφάλαια σε ξένες θυγατρικές που συνδέονται με την Pfizer Production LLC και την Pfizer Manufacturing LLC με έδρα το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ,.

Οι ιταλικές Αρχές ισχυρίζονται ότι η Pfizer αποφάσισε να μην διανείμει μερίσματα κατά την περίοδο της έρευνας, αμείβοντας τους μετόχους της μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατά την τριετία από το 2017 έως το 2019, η Pfizer κατέγραψε παγκοσμίως συνολικά 33 δισ. δολάρια σε κέρδη.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η έρευνα από την οικονομική αστυνομία της Ιταλίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Pfizer εμπλέκεται στην πραγματικότητα σε αδικήματα.  Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τα αποτελέσματα θα επανεξεταστούν από την ιταλική φορολογική υπηρεσία, η οποία έχει την εξουσία να αξιολογεί πιθανά πρόστιμα και πληρωμές φόρων, εάν τα κρίνει δικαιολογημένα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι εκφράζει αλληλεγγύη στη Ρουμανία μετά από επίθεση ρωσικού drone

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Ρουμανία, μετά τον τραυματισμό δύο πολιτών από ρωσικό drone που έπληξε πολυκατοικία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμαχίας εντός της ΕΕ.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι ζητά αυξημένο συντονισμό ΕΕ για αφίξεις από περιοχές με Έμπολα

Η Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε αυξημένο συντονισμό για την αντιμετώπιση αφίξεων από περιοχές με Έμπολα, μέσω επιστολής προς ΕΕ, και πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε συνάντηση υπουργών Υγείας.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΘΑ: "Η ασφάλεια κάθε μέλους ΝΑΤΟ/ΕΕ είναι ασφάλεια όλων μας"

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας καταδίκασε επίθεση ρωσικού drone σε πολυκατοικία στο Γαλάτσι Ρουμανίας, όπου τραυματίστηκαν δύο άτομα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Ρουμανία και τονίζοντας τη σημασία συνοχής του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια όλων.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα τέσσερις ιταλικές πόλεις, μεταξύ τους η Ρώμη

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας έθεσε Ρώμη, Φλωρεντία, Μπολόνια και Τορίνο σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και 33°C, με κίνδυνο για όλους, όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κατάσχεση εταιρειών και λογαριασμών του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο

Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε εταιρείες και λογαριασμούς με παράνομα κέρδη του πρώην αρχινονού της Κόζα Νόστρα, Μεσίνα Ντενάρο, αξίας 200 εκατ. ευρώ, σε Ιταλία και άλλες χώρες. Συνελήφθησαν τρία άτομα στη Σικελία.