ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπεγράφη συμφωνία της FRONTEX με τη Β. Μακεδονία για τη μετανάστευση

Με τη συμφωνία, η FRONTEX θα μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη διαχείριση των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το μήνυμα πως η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ μετέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στα Σκόπια και σήμερα στην Πρίστινα με τις ηγεσίες των δύο χωρών.

H φον ντερ Λάιεν επισήμανε ακόμη την ανάγκη, οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνάντησή της χθες το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανήγγειλε και την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 80 εκατ. ευρώ προς τη χώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια υπεγράφη η συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Τη συμφωνία υπέγραψαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι. Με τη συμφωνία, η FRONTEX θα μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη διαχείριση των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η συμφωνία αυτή της Βόρειας Μακεδονίας με τη FRONTEX καθυστερούσε τέσσερα χρόνια λόγω των αντιρρήσεων της Βουλγαρίας, η οποία πρόσφατα ήρε το «βέτο» που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Παρόμοιες συμφωνίες για την ανάπτυξη της FRONTEX έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αλβανία από το 2019, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία από το 2020,ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Πρίστινα με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι η θέση του Κοσόβου είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως η Πρίστινα θα έχει υποστήριξη των Βρυξελλών στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.

Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι μένει να πειστεί γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στα Τίρανα, ενώ αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί το Σεράγεβο και το Βελιγράδι. Η περιοδεία της ολοκληρώνεται το Σάββατο με επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Μεγαλύτερη διαφάνεια και λιγότερη γραφειοκρατία για τις εταιρείες

Η πρόταση θα συμβάλει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της ενιαίας αγοράς και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση της Κομισιόν για πιο φθηνή και εύκολη επιδιόρθωση συσκευών

Με την πρόταση αυτή διασφαλίζεται ότι περισσότερα προϊόντα επισκευάζονται στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης και ότι οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους ευκολότερες και φθηνότερες επιλογές για την επισκευή προϊόντων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος «ποδοπατά το διεθνές δίκαιο. Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Πούτιν», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Αντίποινα αν η ΕΕ κατασχέσει δεσμευμένους ρωσικούς πόρους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις δυνητικές κατασχέσεις «απόλυτα παράνομες» και πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες αμφιβάλλουν για το εάν θα ήταν συμβατή με τους διεθνείς κανόνες.