ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
borrell
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπορέλ υπερασπίζεται τις «στοχευμένες» κυρώσεις της ΕΕ στη Λατινική Αμερική

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αρκετές δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας και προσωπικοτήτων του καθεστώτος του Ντανιέλ Ορτέγα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε αντίποινα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη στην Αργεντινή, όπου φιλοξενήθηκε σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής σε επίπεδο υπουργών, τις κυρώσεις των Βρυξελλών σε ορισμένα κράτη της περιοχής, όπως η Νικαράγουα, διαβεβαιώνοντας πως δεν «πλήττουν τους πολίτες», όπως το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. «Υπάρχουν κυρώσεις και κυρώσεις», επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες. «Οι κυρώσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα κυρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο πολιτικό προσωπικό που θεωρούμε πως είναι υπεύθυνο για κάποιες συμπεριφορές που πρέπει να τιμωρηθούν». Όμως αυτές οι κυρώσεις «δεν πλήττουν» τους απλούς πολίτες, επέμεινε.

«Έπειτα, υπάρχουν οι κυρώσεις που πλήττουν πολίτες, όπως το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που η ΕΕ απορρίπτει», συνέχισε, θυμίζοντας ότι «κάθε χρόνο στον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα μέλη της, ψηφίζουν αποφάσεις που καλούν να αρθεί το εμπάργκο» σε βάρος της νήσου. Ο κ. Μπορέλ εκφράστηκε μετά το πέρας της συνόδου σε επίπεδο υπουργών της ΕΕ και της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που χαρακτήρισε «σημαντική» για τις 54 χώρες που είχαν να οργανώσουν τέτοια «εδώ και τέσσερα χρόνια», από το 2018 στις Βρυξέλλες, όπου έγινε η πιο πρόσφατη, όπως θύμισε. Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ ανακήρυξε persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») την πρεσβεύτρια της Νικαράγουας στις Βρυξέλλες, τη Σόιλα Μίλερ, σε αντίποινα για την απέλαση της πρεσβεύτριάς της Μπετίνας Μούσαϊτ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αρκετές δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας και προσωπικοτήτων του καθεστώτος του Ντανιέλ Ορτέγα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε αντίποινα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Μπορέλ υπερασπίστηκε εξάλλου τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος «ορισμένων χωρών για τη συμπεριφορά τους σε φορολογικά ζητήματα και, σε κάποια επίπεδα, τη μη-συμμόρφωση» αναφερόταν στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες και συμπεριλαμβάνει χώρες της κεντρικής Αμερικής (Παναμάς) και της Καραϊβικής. Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, οι ευρωπαίοι και οι λατινοαμερικάνοι υπουργοί χαιρέτισαν τη «νέα δέσμευση» και την «καμπή» στις σχέσεις των δύο πλευρών και υποσχέθηκαν να εργαστούν για να καταρτιστεί «πρόγραμμα συναντήσεων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης συνόδου κορυφής» των δύο περιοχών «εντός του 2023».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς αντιδρούν ο ΟΗΕ και η Κομισιόν στο σκάνδαλο υποκλοπών Pegasus

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν τεχνικές παρακολούθησης. «Εντελώς απαράδεκτο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: H αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης χρειάζεται προοπτική παραγωγής

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να παράγουν περισσότερο «για την Ουκρανία, αλλά και για τα ίδια. Διότι, εάν αδειάσουν τα αποθέματά τους, πρέπει να τα ξαναγεμίσουν».
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και πρέπει να διαφυλαχθεί

Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους. «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Aντόνιο Γκουτέρες.