ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Σε χαμηλό 20 μηνών ο τομέας μεταποίησης της ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Στις 46,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι έτοιμη να διολισθήσει σε ύφεση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ και η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας υπονομεύουν τη ζήτηση για αγαθά, με τον δείκτη ΡΜΙ να διαμορφώνεται στις 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global. 

Όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του νομισματικού μπλοκ, εκτός από την Ιρλανδία, είδαν την ύφεση να βαθαίνει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις έρευνες των διευθυντών αγορών της S&P Global που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία είναι από τις πιο εκτεθειμένες στη μείωση των ενεργειακών προμηθειών της Ρωσίας.

Τα στοιχεία «σηματοδοτούν πλέον ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Τζόε Χάγιες και προσέθεσε ότι «οι  παράγοντες που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ύφεση περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει επίμονα αυξημένος παρά τις συνεχείς ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού υποχωρούν».

Έρευνες στην Ασία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα επιβραδύνεται και εκεί, προσθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία «παγώνει». Η ευρωζώνη προβλέπεται να διολισθήσει σε ύφεση εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και της αβεβαιότητας που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και αφού παρέμεινε εκπληκτικά ανθεκτική τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ