ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκκληση της UNESCO για την προστασία της ζωής των δημοσιογράφων

Σε έκθεση της η UNESCO αναφέρει πως δεν υπάρχει ασφαλής τόπος για τους δημοσιογράφους καθώς έχασαν τη ζωή τους 117 άτομα λόγω της δουλειάς τους την περίοδο 2020-2021. Έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας ταραχές ή διαδηλώσεις.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα παραμένουν ακόμη ατιμώρητες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, στηλιτεύει σήμερα η UNESCO, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες να διενεργούνται έρευνες και να τιμωρούνται οι δράστες.

«Σύμφωνα με νέα δεδομένα της UNESCO, το ποσοστό της ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων παγκοσμίως ανέρχεται στο 86%», ή με άλλα λόγια υποχώρησε κατά 9 μονάδες τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζει σε έκθεσή της η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι «πολύ ανεπαρκής για να σταματήσει» την επιδείνωση της βίας εναντίον δημοσιογράφων, προειδοποιεί η UNESCO.

Κατά την περίοδο 2020-2021, 117 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την πρώτη δημοσίευση αυτής της έκθεσης από την UNESCO, το 2008. Η οργάνωση υπογραμμίζει πάντως πως το 2022, 66 δημοσιογράφοι είχαν ήδη δολοφονηθεί ως την 30ή Σεπτεμβρίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται οι φονικότερες για τους δημοσιογράφους ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική και λίγο λιγότερο η Ασία και ο Ειρηνικός. Τουναντίον, το 2020 δεν καταγράφηκε καμιά δολοφονία δημοσιογράφου στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007.

Φαινομενικά παράδοξο: μόλις το 36% των δημοσιογράφων σκοτώθηκε σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις το 2021. Το 64% των δολοφονιών διαπράχθηκε σε χώρες όπου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη πόλεμοι. Η έκθεση καταγράφει αντίθετα αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας ταραχές ή διαδηλώσεις: ήταν έξι την περίοδο 2020-2021, έναντι τριών την περίοδο 2016-2017.

Η UNESCO υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει ασφαλής τόπος για τους δημοσιογράφους: από τους 117 που δολοφονήθηκαν την περίοδο 2020-2021, 91 από αυτούς (σχεδόν οι οκτώ στους δέκα) ήταν εκτός ωραρίου, στο σπίτι, στο αυτοκίνητό τους ή στον δρόμο, δεν έκαναν ρεπορτάζ, ούτε βρίσκονταν σε συγκεκριμένη αποστολή. Πολλοί δολοφονήθηκαν μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.

Χειρότερα, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021, περνώντας στο 11%, από το 6% την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις, η UNESCO απευθύνει εκ νέου έκκληση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα εγκλήματα σε βάρος των δημοσιογράφων να ερευνώνται όπως πρέπει και οι δράστες τους να εντοπίζονται και να καταδικάζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία επιδεινώθηκε μετά το σεισμό

Άρθρα που επέκριναν τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση, η οποία θεωρήθηκε καθυστερημένη, είχαν ως αποτέλεσμα συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ανεστάλη για σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Twitter.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 50% των δολοφονιών δημοσιογράφων το 2022, έφτασαν τους 86 οι νεκροί

Από τους 86 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν το 2022, οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αιτή, με τους μισούς εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους ενώ δεν εργάζονταν, αλλά είχαν γίνει στόχοι.
ΔΙΕΘΝΗ

Αμφιλεγόμενος νόμος στην Ουκρανία για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης θα μπορεί να εμποδίζει τη λειτουργία διαδικτυακών ΜΜΕ για ένα μήνα χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση. Το νέο νομικό πλαίσιο αφορά επίσης την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, αλλά και τα έντυπα μέσα.
New York Times, Media
ΔΙΕΘΝΗ

Για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια απεργούν οι εργαζόμενοι των New York Times

Εργαζόμενοι και διοίκηση της ιστορικής εφημερίδας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση, ωστόσο παραμένει το χάσμα απόψεων για τις αυξήσεις μισθών και την πολιτική για την τηλεργασία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για την ελευθερία του Τύπου από τα λογισμικά κατασκοπείας

Η Επιτροπή Προστασίας των δημοσιογράφων υπενθυμίζει το αίτημα για ένα μορατόριουμ στην πώληση, τη χρήση και τη μεταφορά τεχνολογιών που συνδέονται με αυτά τα λογισμικά κατασκοπείας μέχρις ότου καθοριστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.