ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σε χαμηλό 23 μηνών διολίσθησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο δείκτης που καταρτίζει η S&P Global υποχώρησε για τον Οκτώβριο στις 47,3 μονάδες, από 48,1 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι 47,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο 23 μηνών διολίσθησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της περιοχής κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο εντονότερος από τον Νοέμβριο του 2020 και, εξαιρουμένων των μηνών που επηρεάστηκαν από τους πανδημικούς περιορισμούς, σηματοδότησε τη βαθύτερη ύφεση από το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος σύνθετος δείκτης παραγωγής S&P Global Eurozone PMI διαμορφώθηκε κάτω από το κρίσιμο όριο του 50,0 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο. Στο 47,3, ο γενικός δείκτης υποχώρησε από το 48,1 του Σεπτεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά, αυτό σηματοδότησε συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και η οποία, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, ήταν η εντονότερη από τον Απρίλιο του 2013. Η κάμψη αντανακλούσε ισχυρότερες συρρικνώσεις τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, με τη σημαντικότερη επιβάρυνση να προέρχεται από τον πρώτο.

Η πιο απότομη μείωση της παραγωγής της μεταποίησης συνοδεύτηκε από επιταχυνόμενη μείωση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Οι υποστυλώματα της ύφεσης σε κάθε τομέα στηρίχθηκαν σε περαιτέρω πτώση των νέων παραγγελιών, με την αβεβαιότητα, τις υψηλές τιμές και τις γενικά αδύναμες συνθήκες υποκείμενης ζήτησης που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα. Κατά συνέπεια, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ συνέχισαν να μειώνονται, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν μεταβλήθηκε σχεδόν καθόλου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν ο χαμηλότερος από το αρχικό σοκ του COVID-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Εν τω μεταξύ, μετά την επιτάχυνσή τους τον προηγούμενο μήνα, οι ρυθμοί πληθωρισμού του κόστους εισροών και των τιμών παραγωγού υποχώρησαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι συνολικές πιέσεις στις τιμές παρέμειναν ιστορικά αυξημένες.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, η οικονομική δραστηριότητα παρασύρθηκε από την αδύναμη ζήτηση, εν μέρει λόγω των πελατών που συγκρατούν τις δαπάνες τους λόγω του γενικά υψηλού πληθωρισμού. Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες φέρεται επίσης να οδήγησαν σε συρρίκνωση των επιπέδων παραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ