ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σούπερ μάρκετ τρόφιμα
Ψώνια σε σούπερ μάρκετ με γεμάτο καλάθι τροφίμων στους διαδρόμους του καταστήματος.

Βέλγιο: Μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα καταγράφονται στα σουπερμάρκετ

Οικογένεια δύο ατόμων ξόδευε για τα μηνιαία ψώνια της 414 ευρώ πριν από έναν χρόνο, ποσό που ανέβηκε στα 468 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα 477 τον Οκτώβριο του 2022.

Ακριβότερα κοστίζει «η επίσκεψη» στο σουπερμάρκετ για τους Βέλγους εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο σε πολλά προϊόντα.

Οικογένεια δύο ατόμων ξόδευε για τα μηνιαία ψώνια της 414 ευρώ πριν από έναν χρόνο (Οκτώβριο 2021), ποσό που ανέβηκε στα 468 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα 477 τον Οκτώβριο του 2022, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του rtl. Σημαντική είναι η αύξηση σε προϊόντα όπως το χαρτί κουζίνας, στο οποίο η άνοδος είναι 41,83% σε σύγκριση με πέρυσι, και στο χαρτί τουαλέτας, που καταγράφει αύξηση 41,38%. Μικρότερη είναι η άνοδος της τιμής στις πάνες για τα μωρά με 0,70%, ενώ μείωση 4,89% καταγράφεται στα φιστίκια και 7,16% στα μήλα. Της τάξης του 37% είναι η άνοδος της τιμής στο βούτυρο.

Στο ρεπορτάζ του rtl, που επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής βουτύρου στη Βαλλονία το οποίο λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια, επισημαίνεται ότι η άνοδος στην τιμή αγοράς του λίπους οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη τιμή του τελικού προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, παλαιότερα το κιλό κόστιζε 4,50 ευρώ, το Νοέμβριο του 2021 έφτασε τα 6 ευρώ και σήμερα η τιμή αγγίζει τα 7,50 ευρώ το κιλό. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της τιμής του βουτύρου είναι το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Σε αναγκαστική προσαρμογή των τιμών προς τα επάνω αναμένεται να προχωρήσουν ως εκ τούτου ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και άλλοι τομείς στους οποίους το βούτυρο αποτελεί βασικό συστατικό. Για τους εορτασμούς του τέλους του έτους, ένα ζαχαροπλαστείο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει 1.200 κιλά βούτυρο σε μόλις 6 εβδομάδες.

«Με την άνοδο της τιμής στο βούτυρο, σίγουρα θα πρέπει να περάσουμε αυτήν την αύξηση στην τιμή πώλησης. Προσπαθούμε όμως να προχωρήσουμε σιγά-σιγά επειδή ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να ακολουθήσει» αναφέρει ο Ενρί ντε Ουκόρνι, διευθυντής πωλήσεων ζαχαροπλαστείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Σύντομα συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Αρκτική

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών.
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 7,1% στον τζίρο των σούπερ μάρκετ, στα 16,2 δισ. ευρώ το 2025

Το 2025, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 7,1%, φτάνοντας τα 16,2 δισ. ευρώ. Η ζήτηση οδήγησε στην άνοδο, με φρέσκα προϊόντα +10,1%, Bazaar +9,6%, ενώ τα ταχυκίνητα είδη έφτασαν το 75% των πωλήσεων με αύξηση 5,9%.
ελαιόλαδο φρέσκο ροή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά τις τιμές στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκλήρωσε δύο μελέτες που αναλύουν τους παράγοντες διαμόρφωσης τιμών στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ισπανίας και τις στρατηγικές της ελληνικής αγοράς.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη για να εκφράσει ανησυχία

Ο Βέλγος ΥΠΕΞ, Μαξίμ Πρεβό, κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη για να εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράν και προέτρεψε τις ιρανικές αρχές να ακούσουν τα ειρηνικά αιτήματα των διαδηλωτών και να αποφύγουν τη βία.
Κτίριο Daimler Mercedes-Benz
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Mercedes CLA αναδείχθηκε ως αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2026

Η νέα Mercedes CLA κατέκτησε τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2026», συνδυάζοντας πρωτοποριακή σχεδίαση, υψηλή ασφάλεια και κορυφαία τεχνολογία. Η ηλεκτρική έκδοση φτάνει τα 792 χλμ. αυτονομίας και κυκλοφορεί στην Ευρώπη το 2025.