ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
berbong-germania
Φώτο: Shutterstock

Η Μπέρμποκ δεν θέλει οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

Δήλωσε πως είναι «απόλυτα πεπεισμένη πως το Ιράν, το καθεστώς, δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τουναντίον η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας και την κατάσταση για τον ιρανικό λαό.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ είπε χθες Παρασκευή πως δεν θέλει να τερματιστούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για να επανέλθει σε πλήρη ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, παρά το πολύμηνο αδιέξοδο στις συνομιλίες και παρά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δηλώσεων από τον Σεπτέμβριο στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Υπάρχουν πράγματι ορισμένοι που μας λένε πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όλο αυτό απέτυχε», παραδέχθηκε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από το πέρας της συνόδου με τους ομολόγους της στην G7 στο Μίνστερ. Όμως, πρόσθεσε, αυτό «θα σήμαινε πως αποδέχεσαι τον περαιτέρω εμπλουτισμό (ουρανίου)». Είπε πως είναι «απόλυτα πεπεισμένη πως το Ιράν, το καθεστώς, δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τουναντίον η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας και την κατάσταση για τον ιρανικό λαό. Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός (ουρανίου), πρέπει να δοθεί πρόσβαση στον ΔΟΑΕ (σ.σ. τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας», αξίωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την ιρανική κυβέρνηση, επιμένοντας πως αυτές είναι υποχρεώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν και με την Τεχεράνη να κατηγορείται πως προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις αμφισβητούνται ολοένα πιο έντονα και η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται πως απομακρύνεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Lufthansa και Αustrai Airlines αναστέλλουν ως την Πέμπτη τις πτήσεις προς Ιράν

Οι ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών καταγράφτηκαν αφού το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».