ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την αναμόρφωση του συμφώνου σταθερότητας

Όπως επισήμανε ο Τιερί Μπρετόν, οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στην μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν την ανάγκη για επενδύσεις σε κλιματικές και αμυντικές πολιτικές στον ορισμό της διαδικασίας μείωσης του χρέους, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα FD.

Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στην μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, δηλώνει ο Τιερί Μπρετόν.

Αυτό θα δημιουργήσει μία «δικαιότερη» εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών των κυβερνήσεων και λιγότερες επικρίσεις εκ μέρους χωρών με χαμηλότερα επίπεδα χρέους.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν κακοί και καλοί», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δεσμευθεί στον κανόνα του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ θα είχαμε επιπλέον δαπάνες ύψους 1.300 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο δεδομένου του πολέμου στη Ουκρανία», είπε.

«Το 54% έλλειψης επενδύσεων προέρχεται από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σουηδία και την Δανία», επεσήμανε αναφερόμενος στην ομάδα των «τσιγκούνηδων» του ευρωπαϊκού Βορρά που επικρίνουν συστηματικά τις υψηλότερες δαπάνες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι δηλώσεις του γίνονται καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση των παρωχημένων και πολύπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύονται μη ρεαλιστικοί μετά την πανδημία και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους των χωρών μελών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία στην ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα μέσα Δεκεμβρίου. Όμως η Ουγγαρία φρέναρε ως τώρα την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Zakharova, Zaharova, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαχάροβα: Επώδυνη απάντηση στην ΕΕ για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.
ΔΙΕΘΝΗ

Δασμούς έως και 48% επιβάλει στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα η Κομισιόν

Στο 38,1% θα φτάσουν οι δασμοί που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην SAIC, ενώ στο 20% θα είναι της Geely και στο 17,4% της BYD. «Καμπάνες» και σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν οχήματά στην Κίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα προστασίας μικροεπενδυτών ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η δέσμη μέτρων για τις επενδύσεις λιανικής στοχεύει να προσφέρει στους ιδιώτες επενδυτές το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης, μεταχείρισης και προστασίας, ανεξάρτητα από τα επενδυτικά προϊόντα, τα κανάλια μάρκετινγκ και διανομής που χρησιμοποιούν.