ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την αναμόρφωση του συμφώνου σταθερότητας

Όπως επισήμανε ο Τιερί Μπρετόν, οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στην μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν την ανάγκη για επενδύσεις σε κλιματικές και αμυντικές πολιτικές στον ορισμό της διαδικασίας μείωσης του χρέους, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα FD.

Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στην μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, δηλώνει ο Τιερί Μπρετόν.

Αυτό θα δημιουργήσει μία «δικαιότερη» εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών των κυβερνήσεων και λιγότερες επικρίσεις εκ μέρους χωρών με χαμηλότερα επίπεδα χρέους.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν κακοί και καλοί», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δεσμευθεί στον κανόνα του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ θα είχαμε επιπλέον δαπάνες ύψους 1.300 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο δεδομένου του πολέμου στη Ουκρανία», είπε.

«Το 54% έλλειψης επενδύσεων προέρχεται από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σουηδία και την Δανία», επεσήμανε αναφερόμενος στην ομάδα των «τσιγκούνηδων» του ευρωπαϊκού Βορρά που επικρίνουν συστηματικά τις υψηλότερες δαπάνες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι δηλώσεις του γίνονται καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση των παρωχημένων και πολύπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύονται μη ρεαλιστικοί μετά την πανδημία και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους των χωρών μελών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
Emmanouel Macron, Gallia, France
ΔΙΕΘΝΗ

Την Κίνα θα επισκεφθεί ο Εμανουέλ Μακρόν από τις 5 ως τις 8 Απριλίου

Θα είναι συνοδευόμενος από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ταξίδι του είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλοκάρει το TikTok και η Γαλλία από τα τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων

Κλιμακώνεται ο πόλεμος της ΕΕ κατά της κινεζικής εφαρμογής, με στόχο την διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας. Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός για την έλλειψη σημείων φόρτισης αυτοκινήτων στην ΕΕ

Όπως αναφέρει έρευνα της McKinsey οι αυτοκινητοβιομηχανίες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν επενδύουν ανάλογα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.