ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Stocks, Metoxes, Nea Yorki, New York, Markets, Agores
Φωτο: Unsplash

Αποκλιμάκωση στο 7,7% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% εμφανίζουν τα futures του Dow Jones, ενώ άνω του 3% ενισχύονται S&P 500 και Nasdaq. Ελπίδες για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διολίσθησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τα futures της Wall Street να αντιδρούν με ράλι ανόδου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. 

Βάσει της ανακοίνωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, όσο ακριβώς είχε αυξηθεί και στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, και κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Dow Jones έκαναν λόγο για αύξηση 0,6% και 7,9%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων δαπανών για τρόφιμα και ενέργεια, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών  καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και κατά 6,3% σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,5% και 6,5%. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το στοιχείο το οποίο λαμβάνει υπόψη της η Fed όταν μελετά την πορεία του πληθωρισμού. 

Η ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού δημιουργεί ελπίδες για «φρένο» στο ύψος των αυξήσεων της Fed, με αρκετούς οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η αύξηση τον Δεκέμβριο θα είναι στο 0,5% και όχι στο 0,75%, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ράλι τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones σημείωσαν άλμα 844 μονάδων ή 2,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άλμα 3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 σημείωσαν άνοδο άνω του 3,7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην ΕΕ για τις αλλαγές των ΗΠΑ στον κλιματικό νόμο

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλωσορίσει τη νέα δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ορισμένες έχουν πει πως φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος των δικών τους επιχειρήσεων.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023 προβλέπει η Τζ. Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ τότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα την ερχόμενη χρονιά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και κίνδυνος οικονομικής ύφεσης.
eurozone-rise-on-inflation
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεκόρ 40ετών για τον δομικό πληθωρισμό, βαραίνει το κλίμα στις αγορές

Η ισχυρή αγορά εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τον «καυτό» πληθωρισμό οδηγούν με βεβαιότητα σε μεγάλη αύξηση επιτοκίου από τη Fed, κατά 0,75% τον Νοέμβριο.