ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gentiloni
Πηγή: consilium.europa.eu

«Προσγείωση» της ανάπτυξης για ευρωζώνη το 2023 προβλέπει η Κομισιόν

«Η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής» και οι προοπτικές «έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς η ύφεση καταφθάνει και πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν

Η πρόβλεψη για την οικονομική επέκταση του 2022 είναι στο 3,2%, ενώ για το επόμενο έτος, ωστόσο, η Επιτροπή βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,3%, από 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. 

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι τώρα κατά μέσο όρο 8,5% φέτος και 6,1% το 2023, με τις δύο προβλέψεις να είναι αισθητά υψηλότερες από αυτές του Ιουλίου. 

«Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, οι υψηλές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΕ, τη ζώνη του ευρώ και τα περισσότερα κράτη μέλη σε ύφεση. Οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να έχουν μεταφέρει την κορύφωση του πληθωρισμού στο τέλος του έτους», τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής. 

«Η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής» και οι προοπτικές «έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά πιστεύουμε ότι η κορύφωση είναι κοντά».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, θα συρρικνωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Στην ευρύτερη ΕΕ, η μόνη άλλη χώρα που φαίνεται να υποφέρει εξίσου άσχημα είναι η Σουηδία.  Από τις 15 χώρες της ευρωζώνης για τις οποίες η Επιτροπή παρείχε τριμηνιαίες προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, κάθε μία από αυτές θεωρείται ότι θα υποστεί τουλάχιστον μία τρίμηνη περίοδο συρρίκνωσης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Epitokia, Rates
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνουν και πάλι τα επιτόκια η ΕΚΤ και η Fed την ερχόμενη εβδομάδα

Τον περασμένο μήνα, η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της σε 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ την Τετάρτη είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει περαιτέρω στις 25 μ,β, (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας).
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό του Κιέβου λέει η Φον ντερ Λάιεν

Η Ουκρανία «αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, αγωνίζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», είπε.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Παρουσιάζεται η στρατηγική της Κομισιόν για το διάστημα και την άμυνα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν η ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες, υπογραμμίζοντας πως δέκα από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπίσει κανονιστικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.