ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

Εκλογές - ΗΠΑ: Μία έδρα μακριά από τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί

Με τις έδρες στο 50-50, η πλειοψηφία θα είναι υπέρ των Δημοκρατικών δεδομένου ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, το «γόρδιο δεσμό» λύνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Όλο και πιο κοντά στη μεγάλη ανατροπή και τη διατήρηση του ελέγχου στη Γερουσία βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, με το κάζο των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Με τις έδρες στο 49-49, κάθε κόμμα χρειάζεται μόνο μια νίκη και δεν θα περιμένει καν τις επαναληπτικές στη Τζόρτζια. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά τη νίκη του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τη 49η στο Σώμα.

Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόλις μια έδρα για να έχουν τον έλεγχο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται δυο έδρες. Και αυτό γιατί με τις έδρες στο 50-50, η πλειοψηφία είναι υπέρ των Δημοκρατικών δεδομένου ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, το «γόρδιο δεσμό» λύνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Έτσι, μετά τη νίκη στην Αριζόνα, αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τη Νεβάδα, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια (τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουν).

Αν πάρουν τη Νεβάδα, κερδίζουν την 50η τους έδρα και ακόμη κι αν η Τζόρτζια καταλήξει στους Ρεπουμπλικάνους, θα είναι 50-50 έδρες συν την Κάμαλα Χάρις. Στη Νεβάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένα εκλογικό θρίλερ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Άνταμ Λαξαλτ συγκεντρώνει 468,437 ψήφους και ποσοστό 48.5%, ενώ η Δημοκρατική Κάθριν Κορτέζ Μάστρο έχει 467,575 ψήφους και 48.4%.

Δηλαδή η διαφορά είναι μόλις 862 ψήφοι. Αν η ανατροπή τη Νεβάδα ολοκληρωθεί, οι Δημοκρατικοί δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια και θα έχουν κρατήσει τον έλεγχο στη Γερουσία. Και μάλιστα τη στιγμή που ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί μεν να έχουν περισσότερες έδρες και σαφές προβάδισμα για τον έλεγχο του Σώματος, αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει να μειώσουν τη διαφορά. Σύμφωνα με το CNN η διαφορά είναι πλέον μόλις 8 έδρες, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν 211 και τους Δημοκρατικούς 203.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος της Βουλής στις ΗΠΑ ο Μακάρθι ύστερα από 15 ψηφοφορίες

Η νίκη του Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου σε πάνω από 160 χρόνια. Έδειξε και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε παρακμή η δημοκρατία παγκοσμίως, ενισχύονται τα αυταρχικά καθεστώτα

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη 17 χώρες έχουν γνωρίσει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο αυταρχική περιοχή στον κόσμο. Ιδιαίτερα ανησυχητική η περίπτωση των ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόσι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από το Κογκρέσο

Tο τελικό αποτέλεσμα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει 435 έδρες θα απαιτήσει αρκετές ημέρες ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες.