ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υπνοβατούμε προς έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο

Προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ενώ περιέγραψε τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως αντιπαραγωγικούς.

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ενώ περιέγραψε τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως αντιπαραγωγικούς. «Μπορεί να υπνοβατούμε προς έναν κόσμο που είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής ως αποτέλεσμα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Washington Post σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Έζησα τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Και, ναι, κάνει πολύ κρύο εκεί έξω» τόνισε στη συνέντευξη η Γκεοργκίεβα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. «Και το να πάμε σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο για μια άλλη γενιά είναι... πολύ ανεύθυνο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει το ζήτημα των δασμών στα κινεζικά προϊόντα που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό του, οι οποίοι κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια στους εισαγωγείς των ΗΠΑ. «Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να προκαλέσουν ως αντίποινα, γιατί μόλις αφήσετε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλετε» είπε η Γκεοργκίεβα για τους δασμούς της εποχής Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα από το ΔΝΤ στη Fed για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, είπε ότι είναι σημαντικό για τη Fed να «διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική» έως ότου διαφανεί μια «πολύ συγκεκριμένη, μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Γκεοργκίεβα σε ΗΠΑ - Κίνα να μην διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτρέψουν στο εμπόριο να λειτουργήσει, καθώς η άρση των εμποδίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία

Εμπόδιο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, ενώ οι ανεπτυγμένες βελτιώνουν τη θέση τους. Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ αναμένοντας ανάπτυξη 7%.