ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Μετά την Uniper η Γερμανία εθνικοποιεί και την Sefe, απειλείται με χρεοκοπία

Η Sefe εγκαταλείφθηκε από τη ρωσική Gazprom νωρίτερα φέτος και τέθηκε υπό γερμανική κρατική κηδεμονία τον Απρίλιο. Έκτοτε έχει λάβει σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές με κρατική στήριξη.

Μετά την εταιρία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κρατικοποιεί τώρα και την Sefe, πρώην θυγατρική της Gazprom Germania, σε μια κίνηση που θα την προστατεύσει από τη χρεοκοπία και θα αναγκάσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Η Sefe εγκαταλείφθηκε από τη ρωσική Gazprom νωρίτερα φέτος και τέθηκε υπό γερμανική κρατική κηδεμονία τον Απρίλιο. Έκτοτε έχει λάβει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πιστωτικές γραμμές με κρατική στήριξη, όπως αναφέρει το Reuters.

Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, δήλωσε το υπουργείο, με τη Sefe να απειλείται με χρεοκοπία μετά την πτώση των ρωσικών εισαγωγών που της προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εταιρεία και άλλοι εισαγωγείς φυσικού αερίου στράφηκαν στην ακριβή spot αγορά για να προμηθευτούν αέριο από αλλού.

Στο πλαίσιο ενός νέου νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διέταξε τη Δευτέρα τη μείωση του κεφαλαίου, μηδενίζοντας το προηγούμενο υφιστάμενο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της Sefe ύψους 225,6 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Gazprom θα χάσει την επένδυσή της.

Το υπουργείο δήλωσε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα βασιστεί στην αγοραία αξία της Sefe. Η διαδικασία αποζημίωσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα μέτρα που διατάχθηκαν, η Sefe θα εκδώσει στη συνέχεια νέες μετοχές στο ίδιο ονομαστικό ποσό που θα υπογράψει η Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την ευλογία της για το σκοπό αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από την κρατικοποίηση, το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει το δάνειο της Sefe από τον κρατικό δανειστή KfW στα 13,8 δισ. ευρώ από 11,8 δισ. ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού θα μετατραπεί στη συνέχεια σε μετοχές, αν και αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

Η πρόσθετη κρατική ενίσχυση για τη Sefe πρόκειται να προέλθει από το ταμείο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου

Oι γερμανικές δεξαμενές είναι πλήρεις κατά 90,64%, 16 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτρέπει και πάλι τις επισκευές τουρμπινών για το Nord Stream ο Καναδάς

Η απόφαση της κυβέρνησης Τριντό ελήφθη έπειτα από στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τη Γερμανία, αλλά και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους. Την 1η Απριλίου του 2023 αναμένεται να έχει τερματιστεί η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού προς τη Γερμανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Σωστή η συζήτηση για το πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές στο φυσικό αέριο

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης».