ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ύφεση βρίσκεται ήδη η Βρετανία αλλά επιβάλλονται μέτρα λιτότητας

Μεγάλες αυξήσεις των φόρων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, για να διατηρήσει η χώρα την αξιοπιστία της στις αγορές. Παραδέχτηκε ότι ήδη η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και θα συρρικνωθεί 1,4% το 2023.

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).

Ο Χαντ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και προβλέπεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η επιβολή μέτρων λιτότητας, καθώς ήταν αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η αξιοπιστία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε έναν αδιάκοπο αγώνα για τη μείωσή του, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής δέσμευσης για την ανοικοδόμηση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε.

Ο Χαντ ανακοίνωσε αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες που θα σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πληρώνουν βασικό φόρο εισοδήματος, χαμηλότερο όριο για την καταβολή του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος και μείωση του αφορολόγητου για τα κέρδη από μερίσματα.

Πάγωσε μέχρι το 2028 ένα όριο για τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα.

Μια εισφορά επί των κερδών των ενεργειακών εταιρειών θα αυξηθεί στο 35% από 25% από την 1η Ιανουαρίου έως το 2028 και ένας νέος προσωρινός φόρος 45% θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συγκεντρωθούν συνολικά 14 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος, δήλωσε ο Χαντ.

Το «σφίξιμο της ζώνης» έρχεται στο πλαίσιο των αδύναμων προοπτικών της οικονομίας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% στην προηγούμενη προοπτική που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό (OBR).

Έκτοτε, η οικονομία της Βρετανίας έχει υποστεί πιέσεις από έναν πληθωρισμό που ξεπερνά πλέον το 11%, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και μια περίοδο σοβαρής αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της Τρας ως πρωθυπουργού.

Ο Χαντ δήλωσε ότι οι προβλέψεις του OBR εξέθεσαν «έντονα τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αντίθετων ανέμων στη βρετανική οικονομία».

Το OBR προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, δήλωσε ο Χαντ, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,1% και 1,8% αντίστοιχα.

Είπε ότι ο OBR βλέπει τον πληθωρισμό στο 9,1% το 2022, από 7,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο, και στο 7,4% το επόμενο έτος, από 4,0% που προέβλεπε προηγουμένως.

Οι Χαντ και Σούνακ δήλωσαν ότι θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βρετανία μετά το αποτυχημένο πείραμα της Τρας με τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές μειώσεις.

Η Βρετανία είναι η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που δεν έχει ακόμη ανακτήσει το προ της πανδημίας μέγεθός της, έχοντας προηγουμένως υποστεί μια δεκαετία σχεδόν στάσιμης αύξησης του εισοδήματος.

Ο Χαντ είχε προειδοποιήσει τις ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της Πέμπτης ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοδο του κόστους δανεισμού μόνο αν έδειχνε στους επενδυτές ότι το βουνό χρέους της Βρετανίας ύψους 2,45 τρισεκατομμυρίων λιρών (2,91 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) θα αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις της Πέμπτης από τον OBR έδειξαν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το οικονομικό έτος 2027/28.

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει κατά της επιστροφής στο είδος του αυστηρού ελέγχου των δαπανών που ακολούθησε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 12 ετών, λέγοντας ότι θα πλήξει τις ήδη καταπονημένες δημόσιες υπηρεσίες και τις ζωές εκατομμυρίων νοικοκυριών, βαθαίνοντας την αναμενόμενη ύφεση στη διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jeremy-Hunt-Minister-of-Finance
ΔΙΕΘΝΗ

Tζέρεμι Χαντ: Η Βρετανία πρέπει να αυξήσει φόρους και να μειώσει δαπάνες

Ο βρετανός ΥΠΟΙΚ τόνισε, πως δεν θα ήθελε να επιδεινώσει την αναμενόμενη ύφεση, αλλά πως έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία του COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Σούνακ: Πιθανόν να διατηρήσει το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς ξένες χώρες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της περικοπής δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες κατά άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

«Πύρρειος νίκη» για Τρας που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μια χαοτική συνεδρίαση, όπως την περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης, κέρδισε την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου που είχε λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρατόμησε» τον ΥΠΟΙΚ η Λιζ Τρας, μαζεύει τις μειώσεις φόρων

Η Λιζ Τρας σχεδιάζει να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει μέρος του δημοσιονομικού πακέτου μέτρων που είχε παρουσιαστεί και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρω