ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών 8,5% τη διετία 2023 - 24 πέτυχε το IG Metall

Η συμφωνία με την ένωση εργοδοτών περιλαμβάνει αύξηση 5,2% για το 2023 και μία ακόμη 3,3% για το 2024, αλλά και ένα εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα 3.000 ευρώ.

Συνολική αύξηση μισθών 8,5% για την επόμενη διετία πέτυχε το κορυφαίο γερμανικό συνδικάτο IG Metall, μετά από διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και υπό την απειλή εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η συμφωνία περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών 5,2% για το 2023 και 3,3% για το 2024 αλλά και επιπλέον παροχή bonus 3.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβούσα πληθωριστική κρίση. «

«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα σημαντικά περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους και μάλιστα μόνιμα», τόνισε ο Γιόεργκ Χόφμαν, επικεφαλής του IG Metall. Οι συνομιλίες μεταξύ του IG Metall και της εργοδοτικής ένωσης Gesamtmetall ήταν μία από τις σημαντικότερες εγχώριες αναμετρήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ταυτόχρονα, υπήρχε ανησυχία ότι οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κίνδυνο εμπέδωσης του ήδη υψηλού πληθωρισμού. Η αύξηση των γερμανικών τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ακολουθώντας μια τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η συμφωνία για τους μισθούς «δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση της αγοραστικής δύναμης που προκαλείται από τον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά αμβλύνει τη ζημιά», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη. «Για την ΕΚΤ, σηματοδοτεί ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις παραμένουν εξασθενημένες, αλλά ότι ταυτόχρονα μια χαμηλότερη, υποτονική πληθωριστική πίεση μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύουν σήμερα οι αγορές».

Περίπου 900.000 εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει σε στάσεις εργασίας πριν από τη συμφωνία, επηρεάζοντας εταιρείες όπως η εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Robert Bosch GmbH. Ενώ η αύξηση των μισθών επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, περαιτέρω απεργίες θα είχαν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δήλωσε την Παρασκευή η ομάδα εργοδοτών Gesamtmetall.

«Η συμφωνία είναι μια πρόοδος για την ανάπτυξη που ελπίζουμε να δούμε ξανά από το 2024», δήλωσε ο πρόεδρος της Gesamtmetall, Στέφαν Βολφ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα κενά στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να καλυφθούν πριν το 2030

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και απέρριψε την περίπτωση περαιτέρω παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Bundeswehr, πέραν όσων δεσμεύσεων έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Inflation, Times, Plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σε ύψος - ρεκόρ 2,3 τρισ. ευρώ το χρέος στο τέλος του 2022

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι.