ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη εμποδίζει τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ

Η φινλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί μαζί με τη Σουηδία και μπορεί, αν θέλει, να καθυστερήσει την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο της για να περιμένει τη γείτονα.

Η τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη θα ενισχύσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την κουρδική τρομοκρατία, με συνέπειες για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών, Πέκα Χάαβιστο, αναφέρει το Bloomberg. Οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αντιμετώπιζαν ήδη την αντίσταση της Τουρκίας με το σκεπτικό ότι δεν πατάνε επαρκώς τις κουρδικές ομάδες. Η φονική έκρηξη της 13ης Νοεμβρίου «αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει να εγείρει αυτές τις ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία και αυτό αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο ότι είναι ένα πρόβλημα και στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Xάαβιστο το Σάββατο σε συνέντευξή του.

«Είναι μια δυναμική που χρησιμοποιεί η Τουρκία και φυσικά έχει όλα τα δικαιώματα να θέσει αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ΝΑΤΟ». Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών μαχητικών ομάδων στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία από αργά το Σάββατο σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς. Κατηγορεί την αυτονομιστική κουρδική οργάνωση PKK, που εδρεύει στο Ιράκ, και τη θυγατρική της στη Συρία, PYD, ότι διέπραξαν την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80 σε έναν δημοφιλή πεζόδρομο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία λέει ότι το PYD είναι απλώς μια προέκταση του PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK έχει αρνηθεί την ευθύνη για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αν και οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι αρκετοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στη συνέχεια παραδέχθηκαν δεσμούς με τους μαχητές.

Οι όροι της Τουρκίας

Η αεροπορική εκστρατεία έρχεται καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη συνεργασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση του PKK και των Κούρδων μαχητών στη Συρία και για την απέλαση των «τρομοκρατών» προτού εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την τρομοκρατία και έχουν δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες.  Ο Χάαβιστο αντιστάθηκε στην ομαδοποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο κουρδικό ζήτημα. «Η Σουηδία έχει μια πολύ μεγαλύτερη κουρδική μειονότητα» που προέρχεται «από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής και υπό αυτή την έννοια είναι πολιτικά πιο ορατή», δήλωσε στη Μανάμα του Μπαχρέιν, στο περιθώριο της διάσκεψης του IISS για την ασφάλεια.

Ακόμα κι έτσι, η φινλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί μαζί με τη Σουηδία και μπορεί, αν θέλει, να καθυστερήσει την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο της για να περιμένει τη γείτονα. Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τότε που κατέθεσαν προσφορές τον Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, και έκτοτε 28 από τους 30 συμμάχους έχουν επικυρώσει την ένταξή τους, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να είναι οι εναπομείνασες αρνητικές.  «Φυσικά εναπόκειται στις χώρες μέλη που δεν έχουν επικυρώσει με ποια σειρά θα επικυρώσουν και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού», δήλωσε ο Χάαβιστο. «Εμείς, φυσικά, ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία θα επικυρώσουν και οι δύο χώρες ταυτόχρονα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για «πράσινο φως» από Τουρκία σε Σουηδία και Φινλανδία

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία και η Ουγγαρία σύντομα θα προχωρήσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φινλανδοί δεν θέλουν να περιμένουν τη Σουηδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, και να αφήσει εκτός Συμμαχίας την Σουηδία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίζει η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας - που μπλοκάρεται από τον Μάιο από την Άγκυρα - έχει βρεθεί σε αδιέξοδο έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.