ΓΔ: 917.5 -0.53% Τζίρος: 14.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:47:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Donohoe, Eurogroup
Πηγή: consilium.europa.eu

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Πασκάλ Ντόναχιου

Μόνο ένας υπουργός έχει υποβάλει την υποψηφιότητά του για την επόμενη θητεία της Προεδρίας του Eurogroup: Ο , υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και νυν πρόεδρος του Eurogroup.

Σήμερα έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη θέση του Προέδρου του Eurogroup.

Μόνο ένας υπουργός έχει υποβάλει την υποψηφιότητά του για την επόμενη θητεία της Προεδρίας του Eurogroup: Ο , υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και νυν πρόεδρος του Eurogroup.

Το Eurogroup αναμένεται να εκλέξει τον Πρόεδρό του στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 10 ψήφους από τις 19) των υπουργών της Ευρωομάδας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης για την Ευρωομάδα.

Η θητεία του Προέδρου θα αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει 2,5 έτη.

Η Ευρωομάδα είναι ένα άτυπο όργανο στο οποίο οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την κοινή χρήση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Επικεντρώνεται στον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Συνήθως συνεδριάζει μία φορά το μήνα, την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Λουξεμβούργο. Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωομάδας ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τον διαδέχθηκαν οι Γκερούντ Ντάισεμπλουμ, Μάριο Σεντένο και Πασκάλ Ντόναχιου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΔΙΕΘΝΗ

Eurogroup: Αλλαγή πολιτικής για το 2023, όχι γενικά μέτρα στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων με επιλεκτικά μέτρα εισοδηματικής στήριξης και όχι με μειώσεις φόρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωζώνη στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ στο Ecofin θα πέσει στο τραπέζι ο προσανατολισμός που πρόκειται να έχει η Ευρώπη για την επιβολή παγκόσμιου φόρου στις πολυεθνικές.
Pascal_Donohoe
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει το Eurogroup στην πρόβλεψη ότι θα πέσει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο έτος, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Π. Ντόναχιου. Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ξεπερασμένος ο κανόνας για το χρέος στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μ. Λεμέρ, ο κανόνας για το χρέος θα πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας ότι θα εξετασθούν αρκετές προτάσεις που υπάρχουν από τα κράτη - μέλη.