ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χάκερ σε υπολογιστή
Φώτο: Shutterstock

Η μεγαλύτερη απάτη ΦΠΑ στην ιστορία με λεία 2,2 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η Ευρωπόλ και οι εθνικές αρχές αντιμετώπισαν ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης στο οποίο συμμετείχαν περίπου 9.000 εταιρείες.

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα φορολογικής απάτης με δράση σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η Europol, στο κύκλωμα μετείχαν περισσότερα από 600 άτομα.

«Οι φοροαπατεώνες απέσπασαν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ πιθανώς στη μεγαλύτερη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που έχει εντοπιστεί ποτέ στην ΕΕ», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πραγματοποίησε επιδρομές σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικών δραστηριοτήτων» που δραστηριοποιούνταν σε 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Το δίκτυο είχε επεκταθεί επίσης στην Αλβανία, την Κίνα, τον Μαυρίκιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Η έρευνα ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πριν από ενάμιση χρόνο μετά από επαφή με τις πορτογαλικές αρχές. Επρόκειτο για μια εταιρεία στην πορτογαλική πόλη Κοΐμπρα που πουλούσε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν ύποπτη για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η Ευρωπόλ και οι εθνικές αρχές αντιμετώπισαν ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης στο οποίο συμμετείχαν περίπου 9.000 εταιρείες. Αυτή η αλυσίδα περιλάμβανε εταιρείες που ενεργούσαν ως προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και άλλες που πουλούσαν αυτές τις συσκευές στο Διαδίκτυο ενώ διεκδικούσαν επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές αρχές πριν στείλουν αυτά τα έσοδα στο εξωτερικό και εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol, αυτό το λεγόμενο καρουζέλ του ΦΠΑ κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 50 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλές εταιρείες με έδρα σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της ΕΕ εμπλέκονται σε αυτήν την απάτη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην οποία ανήκουν 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, είναι υπεύθυνη για υποθέσεις απάτης που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής Eurogroup ζητά τα έσοδα συχνοτήτων για τα ταμεία ΕΕ

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO, προτείνει ευρωπαϊκό συντονισμό στις δημοπρασίες φάσματος και αξιοποίηση των εσόδων για στρατηγικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφηκε το ΠΔ για το Θαλάσσιο Πάρκο Νότιου Αιγαίου - Κ. Κυκλάδες

Υπεγράφη το ΠΔ για το Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου-Νότιες Κυκλάδες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει το ΠΔ για το Πάρκο Ιονίου. Παρουσιάστηκε και το νέο σκάφος «Σύρνα» του ΟΦΥΠΕΚΑ, που ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων περιοχών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ουκρανικής επινοητικότητας. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Ουκρανία ενώνουν δυνάμεις για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στην Ουκρανία νέα συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό.