ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moldova-Moldavia
Φωτο: Shutterstock

Μολδαβία: Ενεργειακή συμφωνία για την αποτροπή μαζικών διακοπών ρεύματος

Η συγκεκριμένη χώρα, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, υποφέρει από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω της μειωμένης ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των ρωσικών επιδρομών σε ενεργειακές υποδομές στη γειτονική Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου ανακοίνωσε το Σάββατο μια συμφωνία για την ενέργεια η οποία, όπως δήλωσε, θα μειώσει τον κίνδυνο των «μαζικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ο Σπίνου δήλωσε ότι η κρατική εταιρία κοινής ωφελείας Energocom θα αγοράσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Μολδαβίας για τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές που γίνονται από τη Ρουμανία.

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει υποφέρει από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω της μειωμένης ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των αεροπορικών επιδρομών του Κρεμλίνου σε ενεργειακές υποδομές στη γειτονική Ουκρανία. Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, που βρίσκεται σε αποσχισθέν έδαφος πιστό στη Μόσχα, εξαρτάται από το ρωσικό αέριο που διανέμει το Κισινάου. Είχε σταματήσει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην υπόλοιπη Μολδαβία αφότου ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές του κατά 40%.

Το Κισινάου έκτοτε βασίζεται σε πιο ακριβό ρουμανικό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις διακοπές ρεύματος που συνδέονται με τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία. Ο Σπίνου δήλωσε ότι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Δνείστερο, θα λαμβάνει 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα με αντάλλαγμα την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 73 δολαρίων ανά μεγαβάτ την ώρα.

«Η σύμβαση αυτή είναι ένας εύλογος συμβιβασμός για να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες και στις δύο όχθες του Δνείστερου», έγραψε ο Σπίνου στο κανάλι του στο Telegram. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι διερευνούν την πιθανότητα επέκτασης της σύμβασης έως το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα του 2022 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η έκρηξη του πληθωρισμού ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, ήταν μερικά από τα γεγονότα που χαρακτήρισαν τη χρονιά που φεύγει.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή βοήθεια ύψους 800 εκατ. ευρώ ζητά από την ΕΕ ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει άμεση ανάγκη από επείγουσα βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει την «ενεργειακή τρομοκρατία» που ασκεί η Ρωσία. Στο 1,5 δισ. ευρώ το κόστος της αποκατάστασης των ουκρανικών υποδομών.
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο χιονίζει ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo
ukraine-war-polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τον χειρότερο χειμώνα από το 1944

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου. Δημιουργούνται «αήττητα καταφύγια» σε όλη την Ουκρανία για προστασία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.