ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Πέμπτος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης για τον σύνθετο ΡΜΙ της ευρωζώνης

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 47,8 για τον Νοέμβριο, υψηλότερα από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης διολισθαίνει σε ύφεση.

 Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία διολισθαίνει σε ήπια ύφεση, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες εν μέσω του ραγδαίου πληθωρισμού, σύμφωνα με έρευνα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, ανέβηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου (47,3), συμφωνώντας με την προκαταρκτική εκτίμηση.

«Η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτεί ο δείκτης PMI αυξάνει την πιθανότητα ότι η ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence και σημείωσε ακόμη ότι «ωστόσο, προς το παρόν η ύφεση παραμένει μόνο μέτρια, καθώς η χαλάρωση του συνολικού ρυθμού συρρίκνωσης τον Νοέμβριο σημαίνει ότι μέχρι στιγμής η περιοχή φαίνεται να βλέπει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται μόλις κατά 0,2%».

Με τη ζήτηση να μειώνεται και πάλι και με ελάχιστες προοπτικές για μια επικείμενη ανάκαμψη οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις προσλήψεις - ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στο 51,8 από 52,5. Η ανεργία στην περιοχή υποχώρησε στο 6,5% τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει την κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,5 από 48,6, τη χαμηλότερη μέτρηση από τις αρχές του 2021 και κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση 48,6. Παρόλα αυτά, ο δείκτης τιμών εισροών και ο δείκτης τιμών εκροών μειώθηκαν αμφότεροι, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να έχουν ήδη κορυφωθεί, πιθανότατα ευπρόσδεκτη είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε χαμηλό 3 μηνών, στο 62,3.

Ο πληθωρισμός στο μπλοκ ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου 10,0% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθώντας να είναι πενταπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών και αναμένεται να προσθέσει άλλες 50 μονάδες βάσης αργότερα αυτό το μήνα.

«Με τις έρευνες να φέρνουν επίσης σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ο αντίθετος άνεμος στη ζήτηση από την άνοδο των τιμών θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, εκτός αν υπάρξουν άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η όποια ύφεση μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο και σχετικά ήπια», τόνισε ο Ουίλιαμσον.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ