ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Χονγκ Κονγκ: Κυβερνητική καταδίκη των επεισοδίων την παραμονή Χριστουγέννων

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων οι επιχειρήσεις που διατηρούν φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους απομακρύνει.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η αστυνομία χρειάστηκε να κάνει χρήση χημικών, σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες σε εμπορικά κέντρα στις περιοχές Τσιμ Σα Τσούι και Μονγκ Κοκ φωνάζοντας συνθήματα και θέτοντας στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις φίλα προσκείμενες προς το Πεκίνο, ενώ στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους.

Γύρω στις 9:45 μμ (15.45 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τον δρόμο έξω από το ιστορικό ξενοδοχείο Peninsula, ενώ χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων και έναν εκτοξευτήρα νερού.

Ήταν η πρώτη φορά αυτό τον μήνα που η αστυνομία έκανε και πάλι χρήση χημικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας μετά τη συντριπτική νίκη των φιλοδημοκρατικών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι διαδηλωτές κατέστρεψαν φανάρια, απέκλεισαν δρόμους, άναψαν φωτιές και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αυστηρά» τη «συμπεριφορά των διαδηλωτών» που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

«Αυτές οι ενέργειες διατάραξαν σοβαρά την κοινωνική τάξη, επηρέασαν το εορταστικό κλίμα και εμπόδισαν τον κόσμο να χαρεί την εορταστική περίοδο. Είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινή ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοήθησαν εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρία άτομα και εννέα εταιρείες σε Χονγκ Κονγκ, ΗΑΕ και Ομάν, για διευκόλυνση εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προς Κίνα, λίγες μέρες πριν το ταξίδι Τραμπ, εντείνοντας τις πιέσεις στην κρίση με το Ιράν.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκε σταθερά στο α' τρίμηνο 2026

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ σημείωσε αύξηση 5,9% στο πραγματικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2026, ξεπερνώντας το 4% του προηγούμενου τριμήνου. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της HKSAR.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόοδος στην κατασκευή διεθνών κέντρων επιστημονικής καινοτομίας στην Κίνα

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στην κατασκευή τριών διεθνών κέντρων καινοτομίας στην Κίνα, ενισχύοντας τον ρόλο τους ως στρατηγικοί πυλώνες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τη Λιου Ντονγκμέι.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.