Φώτο: Shutterstock

Χονγκ Κονγκ: Κυβερνητική καταδίκη των επεισοδίων την παραμονή Χριστουγέννων

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων οι επιχειρήσεις που διατηρούν φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους απομακρύνει.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η αστυνομία χρειάστηκε να κάνει χρήση χημικών, σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες σε εμπορικά κέντρα στις περιοχές Τσιμ Σα Τσούι και Μονγκ Κοκ φωνάζοντας συνθήματα και θέτοντας στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις φίλα προσκείμενες προς το Πεκίνο, ενώ στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους.

Γύρω στις 9:45 μμ (15.45 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τον δρόμο έξω από το ιστορικό ξενοδοχείο Peninsula, ενώ χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων και έναν εκτοξευτήρα νερού.

Ήταν η πρώτη φορά αυτό τον μήνα που η αστυνομία έκανε και πάλι χρήση χημικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας μετά τη συντριπτική νίκη των φιλοδημοκρατικών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι διαδηλωτές κατέστρεψαν φανάρια, απέκλεισαν δρόμους, άναψαν φωτιές και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αυστηρά» τη «συμπεριφορά των διαδηλωτών» που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

«Αυτές οι ενέργειες διατάραξαν σοβαρά την κοινωνική τάξη, επηρέασαν το εορταστικό κλίμα και εμπόδισαν τον κόσμο να χαρεί την εορταστική περίοδο. Είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινή ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η American Airlines αναστέλλει τις πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ

Η American Airlines, η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις πτήσεις της προς και από το Χονγκ Κονγκ, μετά τον θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον κινεζικό κοροναϊό.
Protest-Hong Kong
ΔΙΕΘΝΗ

«Ποδαρικό» στο 2020 με διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από τον Ιούνιο όταν και ξεκίνησαν οι αναταραχές, όμως οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν τις αντιδράσεις απέναντι στο κινεζικό καθεστώς και σήμερα Πρωτοχρονιά.