ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
opla-weapon
Φώτο: Shutterstock

Διπλασιάζει τις αμυντικές της δαπάνες η Ιαπωνία υπό τον φόβο της Κίνας

Βασικό στοιχείο της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι ο διπλασιασμός των ετήσιων αμυντικών δαπανών της που θα φτάσουν από το 1% του ΑΕΠ στο 2% ως το 2027.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο.

Η Ιαπωνία σκοπεύει, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της αμυντικής της πολιτικής εδώ και δεκαετίες, να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της και να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας προκειμένου να αποτρέψει απειλές στην διεθνής τάξη.

Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες στηρίζει η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη στροφή της χώρας, το ειρηνιστικό Σύνταγμα της οποίας (υιοθετήθηκε μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) της απαγορεύει επί της αρχής να διαθέτει πραγματικό στρατό. Το νέο ιαπωνικό αμυντικό δόγμα παρουσιάζεται σε τρία έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ξεκάθαρα στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει συνταράξει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», επισημαίνεται στα έγγραφα. «Η άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση που εγείρει η Κίνα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας» χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή ανησυχία για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα».

Βασικό στοιχείο της «στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας είναι ο διπλασιασμός των ετήσιων αμυντικών δαπανών της χώρας, για να φτάσουν από το 1% του ΑΕΠ στο 2% ως το 2027.

Η χώρα εξάλλου θα αποκτήσει «ικανότητα αντεπίθεσης», γεγονός που θα της επιτρέψει να πλήξει στόχους που απειλούν το αρχιπέλαγος από γειτονικές χώρες. «Η ικανότητα αντεπίθεσης είναι απαραίτητη», υπογραμμίζεται στα έγγραφα, ενώ επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα, δηλαδή να αναχαιτίζονται πύραυλοι προτού πέσουν στο ιαπωνικό έδαφος, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ωστόσο τονίζεται ότι κανένα προληπτικό πλήγμα «δεν θα γίνει ανεκτό», βάσει του Συντάγματος.

Τα κυβερνητικά έγγραφα κάνουν λόγο για αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ Tomahawk, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να έχουν μεταδώσει πρόσφατα ότι η Ιαπωνία επιθυμεί να αποκτήσει έως και 500, καθώς και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SM-6.

Η παρουσία των Δυνάμεων Αυτοάμυνας στα πιο νότια νησιά της Ιαπωνίας, που βρίσκονται πιο κοντά στην Ταϊβάν απ’ ό,τι στην Κίνα, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί, ενώ σχεδόν θα τριπλασιαστούν οι μονάδες αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητες του λιμενικού της και να ενισχύσει τη συνεργασία με τον στρατό και το λιμενικό άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο να δίνονται άλλες διευκρινίσεις. Η ανησυχία της Ιαπωνίας για τις κινήσεις της Κίνας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, όταν το Πεκίνο αύξησε τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, στη διάρκεια των οποίων πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Η νέα εθνική αμυντική στρατηγική αναφέρεται και στις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ αποτελούν «την πιο σοβαρή και άμεση απειλή για την Ιαπωνία». Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, «η επιθυμία της να καταφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους ασφαλείας της, όπως στην Ουκρανία, είναι προφανής» και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού καθώς και η στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα «εγείρουν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kishida
ΔΙΕΘΝΗ

Δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία της Β. Κορέας επιθυμεί η Ιαπωνία

Έτοιμος για διάλογο για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με τη Βόρειο Κορέα είναι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα όπως δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δηλώνοντας αποφασισμένος για μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη αντίδραση από Κίνα για τα συμπεράσματα της G7 στην Ιαπωνία

Το Πεκίνο εξαπέλυσε τα βέλη του προς την G7 κάνοντας λόγο για «αντι-κινεζικό εργαστήρι» καθώς οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων κρατών δήλωσαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Νότια Σινική θάλασσα και το Θιβέτ.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στον Ειρηνικό

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψαν οι ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των 14 χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού.
Japan Airlines, Iapvnia, Aerometafores
ΔΙΕΘΝΗ

Αναθέρμανση του τουριστικού ρεύματος στην Ιαπωνία μετά την πανδημία

Στα 1,82 εκατ. ανήλθαν οι επισκέπτες στη χώρα τον Μάρτιο συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο οι αφίξεις παραμένουν κατά 34% χαμηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.