ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Απέτυχε η εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C, χάθηκαν 2 δορυφόροι

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Arianespace, «περίπου 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση συνέβη μια ανωμαλία στο Zefiro 40, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αποστολή του Vega C».

Καταστροφική υπήρξε η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Νότιας Αμερικής, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δύο δορυφόρων παρατήρησης της Γης Pleiades Neo της Airbus Defence and Space.

Ενώ το πρώτο στάδιο του πυραύλου έκανε τη δουλειά του μετά την εκτόξευση, το δεύτερο με την ονομασία Zefiro 40 απέτυχε. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Arianespace, «περίπου 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση συνέβη μια ανωμαλία στο Zefiro 40, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αποστολή του Vega C. Οι αναλύσεις των δεδομένων βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν οι αιτίες της αποτυχίας».

Ο Vega C αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη διαχείριση του έχει η Arianespace. Ο ύψους 35 μέτρων και τεσσάρων ξεχωριστών τμημάτων πύραυλος είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού Vega που είχε εμφανιστεί το 2012. Ο Vega C μπορεί να στείλει στο διάστημα (σε ύψος 700 χιλιομέτρων) φορτίο έως 2.300 κιλών, έναντι 1.500 κιλών του προκατόχου του.

Οι δύο δορυφόροι που χάθηκαν εξαιτίας της αποτυχίας του πυραύλου, είναι οι Pleiades Neo 5 και 6, που από κοινού ζύγιζαν σχεδόν δύο τόνους και επρόκειτο να ολοκληρώσουν τον «αστερισμό» των δορυφόρων παρατήρησης της Γης που αναπτύσσει η Airbus. Πρόκειται για τέσσερις ταυτόσημους δορυφόρους υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να φωτογραφήσουν κάθε σημείο του πλανήτη αρκετές φορές μέσα στη μέρα με υψηλή ανάλυση 30 εκατοστών.

Μέχρι σήμερα ο νέος Vega C είχε «πετάξει» μόνο μια φορά, φέτος τον Ιούλιο, όταν είχε στείλει με επιτυχία στο διάστημα τον βάρους 295 κιλών δορυφόρο LARES-2 της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η σημερινή δεύτερη εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου, αλλά η Arianespace την καθυστέρησε κατά σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα στον πύραυλο. Παραμένει προς το παρόν ασαφές κατά πόσο η αποτυχία του πυραύλου σχετίζεται με εκείνο το εξάρτημα. Αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις από την Arianespace.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα της κινεζικής διαστημικής αποστολής Shenzhou-21

Το πλήρωμα της κινεζικής αποστολής Shenzhou-21 επέστρεψε στη Γη μετά από περίπου επτά μήνες στο Διάστημα. Και οι τρεις αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Η αποστολή ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου από την έρημο Γκόμπι.
Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανάσης Οικονόμου: Από τη Ζιάκα της Πίνδου στις διαστημικές αποστολές της NASA

Ο Θανάσης Οικονόμου, πυρηνικός φυσικός από ένα χωριό της Πίνδου, διηγήθηκε πώς από τα ορεινά Γρεβενά βρέθηκε στην καρδιά της NASA το 1964, συμβάλλοντας στην εξερεύνηση της Σελήνης με κατασκευή επιστημονικών οργάνων.
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ άφιξης στον ISS για αμερικανικό πλήρωμα με Καναδό και Ρώσο

Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες, μετά από ταξίδι οκτώ ωρών και εκτόξευση από τη Φλόριντα.