ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Nord Stream 2 αγωγός
Ο αγωγός Nord Stream 2 στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, κεντρικό σημείο σε γεωπολιτικές εντάσεις.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, δηλώνοντας ότι «έως τα τέλη του 2020 ο Nord Stream θα τεθεί σε λειτουργία».

H Ρωσία, μετά την απόφαση της ελβετικής εταιρείας Allseas να διακόψει την συνεργασία της στην κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 λόγω των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο που βρίσκεται ελλιμενισμένο στην ρωσική Άπω Ανατολή για να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, δηλώνοντας ότι «έως τα τέλη του 2020 ο Nord Stream θα τεθεί σε λειτουργία». Επισήμανε ότι μια λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα πλοίο που είναι ελλιμενισμένο στην ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του.

Ο Νόβακ δεν ανέφερε το όνομα του πλοίου, αλλά το 2016 η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom αγόρασε ένα πλοίο που τοποθετεί υποθαλάσσια αγωγούς. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Marinetraffic, το πλοίο που φέρει την ονομασία «Academic Cherskiy» βρίσκεται στο λιμάνι Ναχόντκα.

Το πλοίο «Academic Cherskiy» θα χρειασθεί περίπου 45 μέρες για να φθάσει στο Μπόρνχολμ μέσω της διώρυγας του Σουέζ ή περίπου 37 μέρες εάν ακολουθήσει πορεία μέσω της Βόρειας Θάλασσας στον Ρωσικό Αρκτικό κύκλο, μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει την συνδρομή παγοθραυστικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινούν άμεσα εργασίες αποκατάστασης ρεύματος στη Ζαπορίζια

Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ξεκινούν εντός εβδομάδας, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, που υπογράμμισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπές ρεύματος σε 7 ουκρανικές περιφέρειες μετά από ρωσικές επιθέσεις

Το ουκρανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε επτά περιφέρειες, λόγω ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο, επηρεάζοντας περιοχές του Χαρκόβου, Σούμι, Πολτάβα, Ντονέτσκ, Ντιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια και Κίροβογκραντ.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρωσική υβριδική απειλή: Πώς στοχοποιείται η Ελλάδα από την προπαγάνδα

Η Ρωσία κλιμακώνει τον υβριδικό πόλεμο στην Ευρώπη, στοχοποιώντας και την Ελλάδα μέσω προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και ψυχολογικών επιχειρήσεων. Πώς απαντά η χώρα μας; Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Τραμπ εντός δυο ημερών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σε δύο ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας κυρίως για την αντιαεροπορική άμυνα και την ενέργεια της Ουκρανίας, λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιδρομές αφήνουν χωρίς ρεύμα το ανατολικό Κίεβο, λέει ο Κλίτσκο

Το ανατολικό Κίεβο έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό μετά από ρωσικές επιθέσεις που στόχευσαν το ενεργειακό δίκτυο τη νύχτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Επιβεβαιώνεται από τοπικούς ανταποκριτές.