ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
borrell
Φώτο: Shutterstock

Καταδικάζει τις συμπεριφορές των Ταλιμπάν έναντι των γυναικών η ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση των Ταλιμπάν στην ικανότητα της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη.

H EE «εκφράζει τον αποτροπιασμό της» και «καταδικάζει σθεναρά» τις αποφάσεις των Ταλιμπάν για απαγόρευση των γυναικών στη δημόσια ζωή, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπορέλ σχετικά με τις αποφάσεις των Ταλιμπάν για τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή σημειώνει ότι «στις 24 Δεκεμβρίου, οι Ταλιμπάν φέρεται να εξέδωσαν εντολή με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται για εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και απειλούν τις οργανώσεις αυτές με ανάκληση των αδειών τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στο πανεπιστήμιο της περασμένης εβδομάδας και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από γυναίκες εναντίον αυτής της απόφασης».

«Η ΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της με αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες προστίθενται στους προηγούμενους περιορισμούς που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη δυνατότητα και το δικαίωμα των γυναικών να εργαστούν, να λάβουν εκπαίδευση και, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συνιστούν σαφή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μαζί ισοδυναμούν με τη διαγραφή των γυναικών από τη δημόσια ζωή» προσθέτει.

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 30 εκατομμύρια Αφγανοί –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ιατρικής βοήθειας, για την επιβίωσή τους. Η αποτελεσματική αξιολόγηση των αναγκών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η βοήθεια για την κάλυψη βασικών αναγκών και την υποστήριξη των μέσων διαβίωσης, απαιτούν ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, σε όλη τη χώρα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε άλλες γυναίκες. Ο περιορισμός της συμμετοχής των γυναικών σε αυτό το κρίσιμο έργο θα αποτρέψει την παροχή τέτοιας βοήθειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των χήρων, των νοικοκυριών υπό την ηγεσία γυναικών και των παιδιών επισημαίνεται.

«Η ΕΕ, ως ένας από τους κύριους παρόχους ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας βασικών αναγκών στον λαό του Αφγανιστάν, καταδικάζει σθεναρά αυτήν την απαγόρευση και καλεί τους Ταλιμπάν να άρουν αμέσως την απόφασή τους, ως μέρος της υποχρέωσής τους να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση των Ταλιμπάν στην ικανότητα της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπτόσωπος της ΕΕ.

Τέλος, σημειώνει ότι «μαζί με άλλους παρόχους βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση και η πρόσφατη απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες στη δέσμευσή τους με τις χώρες και τους οργανισμούς μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποφάσεις των Ταλιμπάν οδηγούν σε απομόνωση το Αφγανιστάν

Τους τελευταίους μήνες σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν, τους απαγόρευσαν πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα να φοιτούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις αποκλείουν από το δημόσιο βίο.
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Κρίνοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αναγνωριστεί διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν επαφές με τους ισλαμιστές, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Frontex ετοιμάζεται για μαζική εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο

Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα τους, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καμία απόφαση για την επίσημη αναγνώριση κυβέρνησης των ταλιμπάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την χορήγηση βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 2022 και επιδιώκει την μετεγκατάσταση περί των 30.000 Αφγανών, αλλά η πρόταση χρειάζεται την υποστήριξη των χωρών μελών.