ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Παγώνει» προσωρινά τα προγράμματα βοήθειας στο Αφγανιστάν ο ΟΗΕ

Η απόφαση των Ταλιμπάν να επιβάλλουν σκληρές απαγορεύσεις στο γυναικείο πληθυσμό της χώρας έφερε την αντίδραση του ΟΗΕ που καλεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να ανακαλέσει τα μέτρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά «χρονικά κρίσιμα» προγράμματά τους στο Αφγανιστάν και προειδοποίησαν πως αρκετές ακόμη δραστηριότητές τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστεί να σταματήσουν μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της απαγόρευσης των Ταλιμπάν στις γυναίκες να δουλεύουν σε οργανώσεις αρωγής.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, οι επικεφαλής διαφόρων οργανισμών του συστήματος του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων αρωγής τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «η συμμετοχή των γυναικών» σε επιχειρήσεις ανθρωπιστιστικής βοήθειας «δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και είναι αναγκη «να συνεχιστεί», καλώντας τη de facto κυβέρνηση να ανακαλέσει τον αποκλεισμό τους.

«Η απαγόρευση της συμμετοχής των γυναικών στο ανθρωπιστικό έργο έχει άμεσες και θανάσιμες συνέπειες για όλους τους Αφγανούς. Ήδη, ορισμένα χρονικά κρίσιμα προγράμματα χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης γυναικείου προσωπικού», αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπιστική κοινότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας που σώζουν ζωές», αλλά «προβλέπουμε πως πολλές (δραστηριότητες ακόμη) θα χρειαστεί να ανασταλούν, διότι δεν μπορούμε να παρέχουμε (...) ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν έχουμε εργαζόμενες».

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε από το καθεστώς των φονταμενταλιστών σουνιτών το Σάββατο. Ακολούθησε την απαγόρευση στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια την περασμένη εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν ήδη απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία τον Μάρτιο.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αποκλείει τον μισό πληθυσμό της από το να συνεισφέρει στην κοινωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που προσυπογράφουν οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και τους Αρμοστές του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παράλληλα, 12 χώρες και η ΕΕ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να επιτρέψουν στις γυναίκες και στα κορίτσια να γυρίσουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Αυτή η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και από την ΕΕ.

Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ τονίζεται πως η απαγόρευση επιβλήθηκε τη στιγμή «που πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν» έχουν ανάγκη «βοήθεια για να επιζήσουν» καθώς η χώρα «κινδυνεύει να βιώσει συνθήκες προσιδιάζουσες σε λιμό» κι αντιμετωπίζει «οικονομικό μαρασμό», τη «φτώχεια» του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και τον «σκληρό χειμώνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afganistan-kabul
ΔΙΕΘΝΗ

Οι προμήθειες παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 95%

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος.
Afganistan-gynaikes
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ φοβάται μια νέα κρίση στο Αφγανιστάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών

Η προειδοποίηση αυτή, ακολουθεί την απαγόρευση που επιβλήθηκε από την -εκ των πραγμάτων- κυβέρνηση των Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό των γυναικών από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση πριν από μερικές εβδομάδες.
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι ΜΚΟ μετά την απαγόρευση να εργάζονται με γυναίκες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες, Σάββατο για τις «καταστροφικές» συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, λέγοντας πως είναι «πολύ ανήσυχος» για τις συνέπειες.