ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η Bundeswehr αναλαμβάνει την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Η λεγόμενη αιχμή του δόρατος της Συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά την πρώτη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία το 2014, αποτελείται φέτος από χερσαίες δυνάμεις 11.500 ατόμων.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ηγούνται από σήμερα της δύναμης ταχείας αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ. Για τις ανάγκες της αποστολής, η Γερμανία αντικαθιστά τώρα τα ελαττωματικά άρματα μάχης Puma με τα παλαιότερα Marder. Η λεγόμενη αιχμή του δόρατος της Συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά την πρώτη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία το 2014, αποτελείται φέτος από χερσαίες δυνάμεις 11.500 ατόμων.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, καθώς θα πρέπει εντός λίγων ημερών να είναι σε θέση να κινητοποιήσει έως και 20.000 στρατιώτες. Η Bundeswehr παρέχει στη δύναμη περίπου 8.000 άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία.

Η επικείμενη ανάληψη της διοίκησης της VJTF προκάλεσε τον Δεκέμβριο επικριτικά δημοσιεύματα, όταν διαπιστώθηκε ότι και τα 18 άρματα μάχης Puma που επρόκειτο να διατεθούν στην αποστολή ήταν ελαττωματικά. Τώρα η Bundeswehr τα αντικαθιστά - όπως υποχρεούται - με τα πολύ παλαιότερα Marder.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πάντως ότι οι ελλείψεις εξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνιστούν πρόβλημα για την VJTF. «Η Bundeswehr διαθέτει καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλά στις απαιτήσεις.

Επιπλέον, η Γερμανία θα είναι το ηγετικό έθνος, αλλά η VJTF δεν αποτελείται αποκλειστικά από γερμανικές δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά ταυτόχρονα χαιρέτισε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για επένδυση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικό εξοπλισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζουν τις 180.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού του νορβηγικού στρατού η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής, ωστόσο είναι σε θέση να συνεχίσει για αρκετό καιρό τον πόλεμο. Υπό διεθνή πίεση η Γερμανία για την παράδοση Leopard 2 στο Κίεβο.
ΔΙΕΘΝΗ

Την προστασία υποθαλάσσιων αγωγών από το ΝΑΤΟ ζητούν Νορβηγία - Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γ. Στέρε ζήτησαν να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο συντονισμού που θα προστατεύει τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τα καλώδια του διαδικτύου.