ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί στη Δανία δεν έγινε καμία ληστεία τράπεζας το 2022, τι συνέβη

Ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε ώστε από το 2000 να μειώνονται διαρκώς οι ένοπλες ληστείες κατά τραπεζικών ιδρυμάτων και το 2022 να μην γίνει ούτε μία ληστεία τράπεζας.

Περισσότερα μετρητά, περισσότερες ληστείες: Η Δανία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, κατέγραψε έναν χρόνο χωρίς ληστεία τράπεζας.

Το 2000, η σχετικά φιλήσυχη χώρα εξακολουθούσε να καταγράφει 221 ένοπλες ληστείες κατά τραπεζικών ιδρυμάτων, ή περίπου δύο κάθε τρεις ημέρες.

Αλλά με τη σταδιακή απόσυρση των μετρητών στα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, σημειώνονται λιγότερες από δέκα ληστείες ετησίως από το 2017.

Και το 2022, δεν καταγράφηκε καμία ληστεία, γεγονός πρωτόγνωρο σύμφωνα με έναν τραπεζικό ιστορικό.

«Είναι απλά φανταστικό. Επειδή είναι ένα απολύτως τεράστιο βάρος για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, όταν αυτό συμβαίνει», δήλωσε ο Στιν Λουντ Όλσεν, αντιπρόεδρος του κύριου τραπεζικού οργανισμού της Δανίας, Finansforbundet.

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το εύρος του συναισθηματικού αντίκτυπου (μιας ληστείας), αρκεί να μην την έχουμε ζήσει οι ίδιοι», υπογραμμίζει ο τραπεζίτης.

Σε μια σκανδιναβική κοινωνία που πλησιάζει να ζει ολοένα και περισσότερο χωρίς μετρητά, η κύρια δανική τράπεζα, η Danske Bank, έχει μόνο δύο υποκαταστήματα με χαρτονομίσματα, το ένα στην Κοπεγχάγη και το άλλο στο Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με το Finansforbundet.

Η Σκανδιναβία ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο διάσημες ληστείες τραπεζών.

Σε μια πλατεία στο κέντρο της Στοκχόλμης στη Σουηδία τον Αύγουστο του 1973, ένας ληστής είχε κρατήσει όμηρους τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους για μέρες, αφού δεν κατάφερε να κλέψει τη λεία του καταστήματος.

Αλλά μετά την απελευθέρωσή τους, κανένας από αυτούς δεν θέλησε να καταθέσει εναντίον του κλέφτη, Γιαν-Έρικ Όλσον, σε ένα κύμα συμπάθειας που οι ψυχίατροι στη συνέχεια βάφτισαν «το σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για παροχή ρευστότητας

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι θα πράξουν «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο της εξαγοράς της CS από τη UBS.
UBS
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση της UBS για εξαγορά της Credit Suisse για έως 1 δισ. δολάρια

Η Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα σήμερα, ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγοράς της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.
ΔΙΕΘΝΗ

Τελευταία ημέρα σήμερα για να εξαγοραστεί η Credit Suisse από την UBS

Μέλη της ελβετικής κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.