ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Klima, Kllimatiki Allagi
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Οι κλιματικοί στόχοι δεν επετεύχθησαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης

Oι εκπομπές καυσαερίων αυξήθηκαν το 2022, καθώς η χώρα αναγκάστηκε να βασιστεί περισσότερο στην ενέργεια από άνθρακα ως υποκατάστατο φυσικού αερίου και έτσι ακυρώθηκε το σχέδιο για μείωση των αερίων θερμοκηπίου.

Η Γερμανία «έχασε» τους κλιματικούς στόχους της για το 2022, πιθανότατα λόγω της αυξημένης λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα, στην προσπάθεια να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας πάντως μειώθηκε κατά 5%.

Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης για την ενεργειακή μετάβαση Agora Energiewende, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel, οι εκπομπές καυσαερίων αυξήθηκαν το 2022, καθώς η Γερμανία αναγκάστηκε να βασιστεί περισσότερο στην ενέργεια από άνθρακα ως υποκατάστατο φυσικού αερίου και έτσι ακυρώθηκε το σχέδιο για μείωση των αερίων θερμοκηπίου.

Η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης, επισημαίνεται στη μελέτη. Ενδεικτικά, στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, οι στόχοι δεν επετεύχθησαν. Η κυκλοφορία αυξήθηκε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ δεν ελήφθησαν πολιτικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η Γερμανία παρήγαγε 761 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου, σχεδόν όσους και το 2021. Το ανώτατο όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2022 ήταν κατά πέντε εκατομμύρια τόνους χαμηλότερο. «Με 39% λιγότερες εκπομπές σε σχέση με το 1990, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τον στόχο του 40% για το 2022 και μέχρι το 2030 η Γερμανία θέλει να έχει μειώσει τις εκπομπές συνολικά κατά 65%», επισημαίνει ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Σίμον Μιούλερ και τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει εντός του 2023 να αντιστρέψει την τάση.

Η Agora Energiewende από την άλλη πλευρά επισημαίνει ακόμη ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά σχεδόν 5%, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών, στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και στις ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία αιολικών και ηλιακών συστημάτων. Το 2022 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ - 248 τεραβατώρες, αύξηση κατά 10% από το 2021. Η αιολική ενέργεια παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η παραγωγή από ηλιακούς σταθμούς ενισχύθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην αύξηση των ημερών με ηλιοφάνεια και στην επέκταση των σταθμών. Επιπλέον, η βιομηχανία πέτυχε τους στόχους της, κατορθώνοντας να έχει εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα μεγαλύτερη απόδοση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή λειψυδρία πλήττει και τη Γερμανία που παίρνει άμεσα μέτρα

Συναγερμός στη Γερμανία καθώς ήδη πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της χρήσης νερού όπου απαγορεύεται το πότισμα ή το γέμισμα πισινών.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η Μέρκελ

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους ηγέτες της COP26 να λάβουν αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να επιτευχθούν εγκαίρως οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ρύπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, αυτό το Σάββατο όλοι οι ανανεώσιμοι πόροι παγκοσμίως θα είχαν εξαντληθεί για φέτος, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ (ΡΙΚ) και άλλοι οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντος
klima
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία

Οι ετήσιες εκθέσεις για την προστασία του κλίματος χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται εάν η Γερμανία θα καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 40% από το 1990 έως το 2020, όπως είχε προγραμματιστεί.