ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
Πηγή: Shutterstock

Βρετανία: Πέντε υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό Σούνακ όμως χωρίς μέτρα

Στην πρώτη ομιλία του το 2023, ο πρωθυπουργός έδωσε τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό, θα αντιμετωπίσει την κρίση του υγειονομικού συστήματος και θα περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα.

Στην πρώτη ομιλία του για το 2023, ο συντηρητικός πρωθυπουργός έδωσε «πέντε υποσχέσεις», τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.

Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, κηρύσσονται αλλεπάλληλες απεργίες, ιδίως στους τομείς της υγείας και των μεταφορών. Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ανησυχεί τους Βρετανούς.

«Θα μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό φέτος (...) θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σε όλη τη χώρα», είπε ο Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα μειώσει το χρέος της χώρας, το οποίο έχει αυξηθεί από τα μέσα του 2021, λόγω του πληθωρισμού ο οποίος αγγίζει το 11%.

Η δέσμευσή του για μείωση του πληθωρισμού στο μισό ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο Σούνακ δεσμεύτηκε επίσης να περιορίσει την αναμονή των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας και λόγω της πανδημίας. Επανέλαβε εξάλλου ότι θα υιοθετήσει «νέους νόμους» για να σταματήσει τα μικρά σκάφη που φτάνουν στη χώρα αλλά και για να απελαύνονται γρήγορα οι παράτυποι μετανάστες.

Περισσότεροι από 45.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη το 2022 για να φτάσουν στη Βρετανία, αριθμός ρεκόρ. Το 2021, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός φουσκωτού.

«Αυτές είναι οι προτεραιότητες του λαού (...) οι προτεραιότητες της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο Ρίσι Σούνακ, ζητώντας από τους Βρετανούς να κρίνουν την κυβέρνησή του «με βάση τις προσπάθειες που θα καταβάλλει και τα αποτελέσματα που θα επιτύχει».

Απαντώντας σε αυτήν την ομιλία, η «υπ’ αριθμόν 2» των Εργατικών, η Άντζελα Ρέινερ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν κάνει τίποτα». Σχολίασε επίσης ότι «επί εβδομάδες» γινόταν πολύς θόρυβος για την παρουσίαση του «μεγάλου οράματος» του Σούνακ. «Τώρα που το ανήγγειλε, η χώρα έχει το δικαίωμα να αναρωτηθεί: αυτό είναι όλο;» είπε η Ρέινερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σούνακ θα ζητήσει τη συγκράτηση των τιμών λιανικής από τα σούπερ μάρκετ

Το γραφείο του Bρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται σε συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο μια συμφωνία παρόμοια με αυτή στη Γαλλία, όπου οι μεγάλοι πωλητές λιανικής χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό», ανέφερε η Telegraph.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εκατομμύρια νοικοκυριά αδυνατούν να ζεσταθούν, λόγω ακρίβειας

Μάλιστα, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, επισημαίνει η JRF κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χαντ

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την βασική προσέγγιση της Λίζ Τρας, η οποία επιδιώκει να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν η πρωθυπουργός και ο Κουάρτενγκ δεν λειτούργησε.