ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
borrell
Φώτο: Shutterstock

Μπορέλ: «Υποκρισία της Μόσχας» η μονομερής εκεχειρία στην Ουκρανία

«Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία αξιοπιστία και αυτή η διακήρυξη περί μονομερούς εκεχειρίας δεν είναι αξιόπιστη», είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Φες του Μαρόκου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «υποκρισία» την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, θεωρώντας ότι «δεν είναι αξιόπιστη». «Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία αξιοπιστία και αυτή η διακήρυξη περί μονομερούς εκεχειρίας δεν είναι αξιόπιστη», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Φες του Μαρόκου.

«Η αντίδραση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι σκεπτικισμός απέναντι σε τόση υποκρισία», πρόσθεσε. Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η εκεχειρία, θα πρέπει να σταματήσουν πλήρως οι στρατιωτικές επιθέσεις «να αποσυρθούν τα (ρωσικά) στρατεύματα και το στρατιωτικό υλικό από το ουκρανικό έδαφος», εξήγησε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση που είχε με φοιτητές του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου.

«Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων δράσεων, η μονομερής εκεχειρία μοιάζει σαν προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τους στρατιώτες της και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το όνομά της που έχει πληγεί», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατήγγειλε επίσης τη ρωσική «προπαγάνδα» που αποδίδει «στις ευρωπαϊκές κυρώσεις» την ευθύνη για την αλματώδη αύξηση της τιμής των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία πλήττει σοβαρά την Αφρική. «Αυτό είναι εντελώς λάθος. Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τις αποθήκες σιτηρών, κατέστρεψε και έσπειρε νάρκες στα χωράφια, κατέστρεψε δρόμους και απέκλεισε λιμάνια στην Ουκρανία», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στο Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, εκφράζοντας στήριξη στην Ουκρανία και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στην Μπούτσα για την επέτειο απελευθέρωσης.

Στην Μπούτσα της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα η διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλας με 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την τετραετή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις και τις αποκαλύψεις φρικαλεοτήτων του πολέμου.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ανησυχεί για αμερικανικές πιέσεις προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες για πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «παγίδα» σύμφωνα με τη δήλωση της Κάγια Κάλας στη συνάντηση της G7 στο Παρίσι.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καταγγέλλει τον Όρμπαν για «ανεντιμότητα» στο δάνειο ΕΕ-Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε έντονα την «ανεντιμότητα» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατήρησε το βέτο του και εμπόδισε τη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.