ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome-Powell-FED
Φωτο: ΑΠΕ

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των επενδυτών για «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Ευφορία στη Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν αύξηση εργατικού δυναμικού και αποθέρμανση προσλήψεων και αμοιβών. Πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί.

Το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή της μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να διολισθήσει σε ύφεση, ενισχύθηκε χθες με τη δημοσίευση των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και η Wall Street αντέδρασε με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2%.

Ένα άλμα στο εργατικό δυναμικό και η συγκράτηση της αύξησης των μισθών υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αρχίζει να κινείται με τον τρόπο που ήλπιζε η Federal Reserve, δηλαδή να έλθει η προσφορά και τη ζήτηση για εργαζόμενους σε καλύτερη ισορροπία, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Μετά από ένα έτος κατά το οποίο πολλές βασικές μετρήσεις της αγοράς εργασίας σταμάτησαν σε επίπεδα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί ότι δεν συνάδουν με τη σταθερότητα των τιμών, τα στοιχεία για την απασχόληση για τον Δεκέμβριο που δημοσιεύθηκαν χθες προκάλεσαν ανακούφιση.

Σχεδόν 165 εκατομμύρια άνθρωποι είτε βρίσκονταν σε θέσεις εργασίας είτε τις αναζητούσαν τον περασμένο μήνα, ένα υψηλό ρεκόρ που έδειξε μια πολυαναμενόμενη βελτίωση της προσφοράς εργασίας. Οι αμερικανικές εταιρείες πρόσθεσαν 223.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις συνολικές προσλήψεις του 2022 σε 4,5 εκατομμύρια, τις περισσότερες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με μόνη εξαίρεση το 2021, όταν είχαν δημιουργηθεί 6,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, τα ωρομίσθια αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών και έχουν μειωθεί κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Οι εβδομαδιαίες μέσες αποδοχές αυξήθηκαν 3,1%, ο βραδύτερος ρυθμός από τον Μάιο του 2021.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας είναι «η ενσάρκωση του αφηγήματος της ομαλής προσγείωσης, δηλαδή της ιδέας ότι μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή αγορά εργασίας με επιβράδυνση της αύξησης των μισθών», δήλωσε στο Reuters η Σιμόνα Μοκούτα, επικεφαλής οικονομολόγος της State Street Global Advisors. «Μπορείτε, σε αυτή την περίπτωση, να έχετε την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο», πρόσθεσε, δηλαδή η αύξηση των αμοιβών της εργασίας να αποθερμαίνεται, αλλά χωρίς κατάρρευση της ζήτησης εργασίας ή εκτεταμένες απολύσεις.

Οι traders πήραν την έκθεση ως απόδειξη ότι το έργο της Fed είναι κοντά στο να ολοκληρωθεί. Οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν και οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων πρόσθεσαν στα στοιχήματα ότι η Fed θα επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου και τελικά θα σταματήσει να υπολείπεται του εύρους επιτοκίων πολιτικής 5,00%-5,25% που σχεδόν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει ότι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί για να φέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, ωστόσο, είχαν μια σαφώς πιο νηφάλια άποψη για τα δεδομένα της Παρασκευής, σηματοδοτώντας ότι είναι εγκλωβισμένοι σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και θέλουν να δουν πολύ περισσότερα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές πριν σταματήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το επιτόκιο πολιτικής φέτος θα φτάσει λίγο πάνω από το 5,00% επίπεδο το οποίο σηματοδότησε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τον περασμένο μήνα και θα παραμείνει εκεί μέχρι και το 2024. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες των traders για το επιτόκιο πολιτικής, που τώρα είναι στο εύρος 4,25%-4,50% και περιμένουν πως θα ξεπεράσει το 4,75%-5,00%, ενώ στη συνέχεια η Fed θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Σήμερα θα ήμουν άνετος είτε με μια αύξηση 50 είτε με 25 (μονάδες βάσης)», δήλωσε ο Μπόστιτς στο CNBC, αναφερόμενος στην επερχόμενη απόφαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων. «Αν αρχίσω να βλέπω σημάδια ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να χαλαρώνει λίγο όσον αφορά την προσφορά εργαζομένων, τότε μπορεί να κλίνω περισσότερο υπέρ των 25 μονάδων βάσης», είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν βλέπει τους μισθούς ως κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής του περασμένου μήνα, τα οποία δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, αντανακλούσαν την ανησυχία που έχει η Fed για το πώς η αγορά εργασίας επηρέαζε τη μάχη της για τον πληθωρισμό, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι οι συνιστώσες του δομικού πληθωρισμού «πιθανότατα θα παρέμεναν επίμονα αυξημένες εάν η αγορά εργασίας παρέμενε πολύ σφιχτή».

Τα στοιχεία για την απασχόληση, αν και αντικατοπτρίζουν μόνο έναν μήνα, παρουσίασαν ωστόσο μια ευπρόσδεκτη χαλάρωση σε ορισμένες από αυτές τις δυναμικές που έχουν βαρύνει τόσο πολύ στο μυαλό των αξιωματούχων στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν να μειώνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έτρεχε με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 40 ετών στα μέσα του περασμένου έτους.

Περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα θα παίξουν ρόλο στον υπολογισμό της Fed για το πού θα πάει τους επόμενους μήνες, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αναμένεται να δείξει ότι οι πιέσεις στις τιμές αμβλύνθηκαν περαιτέρω τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος ΔΤΚ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο χαμηλό 14 μηνών του 6,5% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον προηγούμενο μήνα και ο μηνιαίος ρυθμός προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητος, μια απότομη μεταστροφή για ένα μέτρο που έτρεχε με τον υψηλότερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μόλις έξι μήνες νωρίτερα.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από την αρχική άνοδο του πληθωρισμού, απέχουν πολύ από το να πανηγυρίσουν νίκη. «Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αύξηση των αμοιβών έχει πράγματι αρχίσει να επιβραδύνεται κάπως τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε η Λίζα Κουκ, μέλος της διοίκησης της Fed. Ωστόσο, είπε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, παρά κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις τον τελευταίο καιρό, και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μειώνει τα επιτόκια στο 4,75%

Η πρώτη μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από το 2020 δείχνει ότι οι αξιωματούχοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα ανακηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, ο οποίος έχει υποχωρήσει στο 2,7%.