ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα 27 έτη ήταν η μέση ηλικία απόκτησης παιδιών τα τελευταία 250.000 χρόνια

H ηλικιακή «ψαλίδα» μεταξύ πατέρων-μητέρων έχει σταδιακά συρρικνωθεί κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι αυξάνεται συνεχώς η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά.

Η μέση ηλικία που οι άνθρωποι αποκτούσαν παιδιά κατά τα τελευταία 250.000 χρόνια είναι τα 26,9 έτη. Επιπλέον, η ηλικία των πατέρων υπήρξε συστηματικά μεγαλύτερη (30,7 έτη κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνη των μητέρων (23,2 έτη κατά μέσο όρο).

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, της πρώτης του είδους της σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου, όσον αφορά την ανθρώπινη εξελικτική ιστορία στο ζήτημα της διάρκειας της ανθρώπινης γενιάς. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφθαναν σε βάθος έως 45.000 ετών και αφορούσαν και τους δύο γονείς, χωρίς διάκριση μεταξύ των δύο φύλων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Μάθιου Χαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», βρήκαν ότι η ηλικιακή «ψαλίδα» μεταξύ πατέρων-μητέρων έχει σταδιακά συρρικνωθεί κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι αυξάνεται συνεχώς η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά (σήμερα εκτιμάται σε 26,4 έτη κατά μέσο όρο διεθνώς).

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε την ηλικία που οι άνθρωποι έκαναν παιδιά, από τους τύπους των μεταλλάξεων του DNA που κληροδοτούσαν στα παιδιά τους», δήλωσε ο δρ Χαν. Το παιδικό DNA που κληρονομείται από τους γονείς, περιέχει περίπου 25 έως 75 νέες μεταλλάξεις (de novo). Το είδος των μεταλλάξεων στα παιδιά εξαρτάται από τις ηλικίες του πατέρα και της μητέρας.

Πέρα από την αύξηση στην ηλικία της μητέρας, όταν γεννά το πρώτο παιδί της, οι ερευνητές βρήκαν ότι η γονική ηλικία δεν έχει αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά φαίνεται να μειώθηκε πριν περίπου 10.000 χρόνια, λόγω μιας αύξησης του πληθυσμού στη Γη που συνέπεσε με την αγροτική επανάσταση και την ανάδυση του πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο για το Νόμπελ, θα πλησιάσει το 1 εκατ.

Το χρηματικό έπαθλο έχει υποστεί αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια και οι αρμόδιοι για την απονομή του δήλωσαν ότι το ποσό αυξάνεται φέτος για να αποτυπώσει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ιδρύματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις επιστήμονες στην ομάδα της βουλγαρικής αποστολής στην Ανταρκτική

Η πλειονότητα των μελών αυτής της ομάδας ωστόσο, που αποτελεί την προτελευταία της αποστολής, είναι ειδικοί σε θέματα επιμελητείας, καθώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα κατασκευής στη βουλγαρική βάση στην Ανταρκτική «St. Kliment Ohridski».
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική

Το στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» θα αποπλεύσει από τη Βάρνα με προορισμό την Ήπειρο στις 27 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο καθηγητής Κρίστο Πιμπίρεφ, ο επικεφαλής της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής Ανταρκτικής.