ΓΔ: 1474.28 -0.47% Τζίρος: 23.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome-Powell-FED
Φωτο: ΑΠΕ

Αυστηρό σήμα Πάουελ στις αγορές, τονίζει την ανεξαρτησία της Fed

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Riksbank της Σουηδίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι η σταθεροποίηση των τιμών απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων που μπορεί να είναι αντιδημοφιλείς πολιτικά.

Την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να είναι απαλλαγμένη από πολιτικές επιρροές, ενώ αντιμετωπίζει τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Riksbank της Σουηδίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι η σταθεροποίηση των τιμών απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων που μπορεί να είναι αντιδημοφιλείς πολιτικά.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι το θεμέλιο μιας υγιούς οικονομίας και παρέχει στο κοινό ανυπολόγιστα οφέλη σε βάθος χρόνου. Αλλά η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις.

«Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου επί των αποφάσεών μας μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ έγιναν σε φόρουμ για τη συζήτηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και επρόκειτο να ακολουθήσει συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η ομιλία δεν περιείχε άμεσες ενδείξεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η πολιτική της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια επτά φορές το 2022, συνολικά κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, και ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις φέτος.

Ενώ η κριτική στις ενέργειες της Fed από εκλεγμένους ηγέτες γίνεται συχνά σε πιο ήπιους τόνους, η Fed στη διάρκεια της θητείας του Πάουελ έχει αντιμετωπίσει έντονη αντιπολίτευση και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε την κεντρική τράπεζα όταν αύξανε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ προοδευτικοί ηγέτες όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχουν επικρίνει τον τρέχοντα γύρο αυξήσεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει σε μεγάλο βαθμό αντισταθεί να σχολιάσει τις κινήσεις της Fed, ενώ σημείωσε ότι είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πολιτικοί παράγοντες δεν έχουν βαρύνει τις ενέργειές του.

Σε ένα άλλο μέρος της ομιλίας του την Τρίτη, ασχολήθηκε με τις εκκλήσεις ορισμένων νομοθετών προς τη Fed να χρησιμοποιήσει τις ρυθμιστικές της εξουσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed θα πρέπει «να μείνει στο πλεκτό της και να μην περιπλανιέται για να επιδιώξει αντιληπτά κοινωνικά οφέλη που δεν συνδέονται στενά με τους θεσμοθετημένους στόχους και τις εξουσίες μας».

Ενώ η Fed ζήτησε από τις μεγάλες τράπεζες να εξετάσουν την οικονομική τους ετοιμότητα σε περίπτωση μεγάλων γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, ο Πάουελ δήλωσε ότι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να γίνει.

«Οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται από τους εκλεγμένους κλάδους της κυβέρνησης και να αντικατοπτρίζουν έτσι τη βούληση του κοινού, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εκλογών», είπε. «Αλλά χωρίς ρητή νομοθεσία του Κογκρέσου, θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα εποπτικά μας εργαλεία για να προωθήσουμε μια πιο πράσινη οικονομία ή να επιτύχουμε άλλους στόχους που βασίζονται στο κλίμα. Δεν είμαστε, και δεν θα είμαστε, ένας 'υπεύθυνος χάραξης πολιτικής για το κλίμα'».

Η Fed θα ξεκινήσει φέτος ένα πιλοτικό πρόγραμμα που καλεί τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να συμμετάσχουν σε μια «ανάλυση σεναρίων» με στόχο να ελεγχθεί η σταθερότητα των ιδρυμάτων σε περίπτωση μεγάλων κλιματικών γεγονότων.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εκτός από τα λεγόμενα stress tests που χρησιμοποιεί η Fed για να ελέγξει πώς θα τα πάνε οι τράπεζες σε υποθετικές οικονομικές υφέσεις. Τα συμμετέχοντα ιδρύματα είναι η Bank of America, η Citigroup, η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase, η Morgan Stanley και η Wells Fargo.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).