ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Η Γη από το διάστημα
Φώτο: Shutterstock

Μία «δεύτερη Γη» σε απόσταση 100 ετών φωτός γύρω από το άστρο ΤΟΙ 700

Αυτή η «δεύτερη Γη» φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου της (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε έναν ακόμη εξωπλανήτη που μοιάζει με τον δικό μας. Πρόκειται για τον ΤΟΙ 700e, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός και έχει το 95% του μεγέθους της Γης, είναι δηλαδή οριακά μικρότερος, ενώ πιθανότατα είναι και βραχώδης.

Αυτή η «δεύτερη Γη» φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου της (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής. Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος επίσης κινείται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Έμιλι Γκίλμπερτ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ενώ θα ακολουθήσει και δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

«Πρόκειται για ένα από τα λίγα συστήματα με πολλούς, μικρούς και δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες, που γνωρίζουμε. Αυτό καθιστά το σύστημα ΤΟΙ 700 κατ' εξοχήν κατάλληλο για περαιτέρω μελέτη. Ο πλανήτης e είναι περίπου 10% μικρότερος από τον πλανήτη d, συνεπώς αποδεικνύεται ότι οι επιπρόσθετες παρατηρήσεις με το TESS μας επιτρέπουν να βρίσκουμε ολοένα μικρότερους κόσμους», δήλωσε η Γκίλμπερτ.

To άστρο ΤΟΙ 700 βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Δοράδος και το 2020 είχε ανακαλυφθεί πέριξ αυτού ο παρόμοιος με τη Γη (και 20% μεγαλύτερος από αυτήν) εξωπλανήτης d. O πιο εσωτερικός πλανήτης b, που έχει το 90% του μεγέθους της Γης, έχει διάρκεια έτους δέκα μέρες (ο χρόνος μιας πλήρους περιφοράς γύρω από το μητρικό άστρο του), ο c είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει έτος διάρκειας 16 ημερών, ο d έχει έτος 37 ημερών, ενώ ο e 28 ημερών.

Το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite)  είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2018 και σήμερα αποτελεί τον κύριο «κυνηγό» εξωπλανητών της NASA, έχοντας ανακαλύψει 285 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και περισσότερους από 6.000 υποψήφιους μέχρι σήμερα. ΤΟΙ σημαίνει "TESS Object of Interest" (αντικείμενο ενδιαφέροντος του TESS).

Η παρατήρηση του συστήματος του ΤΟΙ 700 με το TESS, καθώς επίσης με άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια συνεχίζεται. Το σύστημα του ΤΟΙ 700 είναι το δεύτερο που κεντρίζει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των αστρονόμων μετά το κοντινότερο σύστημα Trappist-1 σε απόσταση 39,5 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο διαθέτει επτά πλανήτες που έχουν ομοιότητες με τον δικό μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση διαστημικού πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για ετήσια αποστολή στο διάστημα

Η Κίνα εκτόξευσε την αποστολή Shenzhou-23, με στόχο την παραμονή αστροναύτη έναν χρόνο σε τροχιά. Η Λι Τζιαγίνγκ είναι η πρώτη αστροναύτης από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. Η αποστολή στηρίζει το πλάνο για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030.
Διαστημική κάψουλα Απόλλων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dr. Dunbar στην Αλεξανδρούπολη: Όνειρα και στόχοι χωρίς όρια

Μαθητές γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν παρουσίαση της Dr. Dunbar, πρώην αστροναύτη της NASA, για διαστημικές αποστολές και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα με επιμονή και συστηματική προσπάθεια.
Ανάκτορο Κνωσού Κρήτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κρήτη: Πώς μετατρέπεται σε ένα ελληνικό «SPACE Island»

Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαστημική οικονομία της Ευρώπης, με την Κρήτη στο επίκεντρο μέσω του έργου SPACE-Crete. Με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και νέο Κέντρο Αριστείας, η χώρα στοχεύει να γίνει παραγωγός τεχνολογίας.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμπίλιους: Στήριξη Ουκρανίας και ενίσχυση ευρωπαϊκής άμυνας οι στόχοι μας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας σε άμυνα, ενέργεια και διάστημα, και επισήμανε τη σταθερή στήριξή της προς την Ουκρανία με δάνειο 90 δισ. ευρώ, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά και τη συνεργασία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, διάστημα και drones

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Andrius Kubilius, συζητώντας για την αμυντική και διαστημική πολιτική, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα «SAFE 2» και την πρόοδο της Agenda 2030.