ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Αυξάνεται στα 400 δισ. ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε επίσης να αυξηθούν κατά 60% οι δαπάνες των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, σημειώνοντας πως η χώρα θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι 400 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν προς τον αμυντικό προϋπολογισμό 2024-2030 της Γαλλίας, ο οποίος θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε επίσης αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030, αποκαλύπτοντας τους κύριους άξονες του επόμενου Νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της περιόδου 2019-2025 είχε ως στόχο την αμυντική ανασυγκρότηση της Γαλλίας και έβαλε τέλος σε δεκαετίες υποχρηματοδότησης, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά με τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό της περιόδου 2024-2030, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα «μετασχηματισμού» για την προσαρμογή των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων στις υψηλής έντασης συρράξεις, μετασχηματισμού που έγινε περισσότερο επείγων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο Νόμος Στρατιωτικού Προγραμματισμού αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας για τις ένοπλες δυνάμεις της και οι προσπάθειες αυτές θα είναι ανάλογες με τους κινδύνους, δηλαδή σημαντικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην αεροπορική βάση του Μον-ντε-Μαρσάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας απευθύνοντας το μήνυμα προς τις γαλλικές δυνάμεις για το Νέο Ετος.

«Η Γαλλία διαθέτει και θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα εποχή, μία εποχή συσσώρευσης κινδύνων. Ορισμένοι είναι παλαιοί πόλεμοι, άλλοι είναι χωρίς προηγούμενο, «ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας σε καινοτομία και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση σε καινοτομία και αμυντική τεχνολογία.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρέσβης Γαλλίας: Η Ελλάδα σημαντική, ενισχύεται η αμυντική συνεργασία

Ο νέος Γάλλος πρέσβης Ν. Κασσιανίδης τόνισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας σε ομιλία του στη δεξίωση γνωριμίας, επισημαίνοντας την εξέλιξη της συνεργασίας σε άμυνα, οικονομία και πολιτισμό.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Πέντε χρόνια από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Τη συμπλήρωση πέντε ετών από την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η ανανέωσή της επιβεβαιώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πυρηνική αποτροπή που πρότεινε ο Μακρόν

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πρωτοβουλία πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν, αυξάνοντας σε δέκα τις ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν. Θα δημιουργηθεί πυρηνική πιλοτική ομάδα για την υλοποίηση της συνεργασίας στους επόμενους μήνες.
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ για τέσσερις γαλλικές φρεγάτες FDI

Η Σουηδία υπέγραψε σύμβαση 4,3 δισ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών, ενισχύοντας την αντιαεροπορική της άμυνα. Η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2030. Η συμφωνία σχετίζεται με τα νέα δεδομένα ασφαλείας στη Βαλτική.