ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Απροσδόκητη ενίσχυση για μεταποίηση και υπηρεσίες στην ευρωζώνη

Στο 50,2 διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επέστρεψε σε αυτά τα επίπεδα μετά από αρκετούς μήνες συρρίκνωσης.

Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ επέστρεψε απροσδόκητα σε ανάπτυξη στις αρχές του 2023, ενθαρρυντικά νέα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι η περιοχή είναι έτοιμη για μια ήπια προσγείωση.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global αυξήθηκε στο 50,2 τον Ιανουάριο, καλύτερα από την ένδειξη 49,8 που προέβλεπε έρευνα του Bloomberg, ξεπερνώντας το επίπεδο του 50 για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022. 

Μια σειρά παραγόντων, όπως η επιβράδυνση του πληθωρισμού, ένας χειμώνας θερμότερος από το συνηθισμένο στην Ευρώπη που έχει υποστεί ενεργειακές πιέσεις και η χαλάρωση των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, τροφοδοτούν την αισιοδοξία στην περιοχή.

Ενώ η σταθεροποίηση της οικονομίας προσθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση, «η περιοχή δεν έχει, ακόμη, ξεπεράσει τα προβλήματα», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence και προσέθεσε ότι «η  ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται - απλώς μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό - και μια άνοδος του των τιμών πώλησης τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών θα προσθέσει ενθάρρυνση στα «γεράκια» της ΕΚΤ να πιέσουν για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης και πρόκειται να προβεί σε νέα αύξηση κατά μισή μονάδα την επόμενη εβδομάδα. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι ακόμη ασαφές, με ορισμένους να πιέζουν για μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ενώ τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν "σημαντικές" κινήσεις.

«Η υπόθεση για υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτείται περαιτέρω από την άνοδο της αύξησης της απασχόλησης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μήνα και τις ενδείξεις για υψηλότερους μισθούς που οδηγούν στην τελευταία άνοδο των πιέσεων στις τιμές», τόνισε ο κ. Ουίλιαμσον.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ