ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός διαστημικός χρηματιστηριακός δείκτης

Ο νέος δείκτης, ο πρώτος του είδους του, θα επιτρέψει στους επενδυτές και στους ειδικούς περί τα χρηματιστηριακά να παρακολουθούν καλύτερα τις οικονομικές και μετοχικές επιδόσεις των διαστημικών εταιρειών της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε ένας ευρωπαϊκός διαστημικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εισηγμένες σε χρηματιστήρια ευρωπαϊκές εταιρείες, που έχουν δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα.

Ο νέος δείκτης, ο πρώτος του είδους του, θα επιτρέψει στους επενδυτές και στους ειδικούς περί τα χρηματιστηριακά να παρακολουθούν καλύτερα τις οικονομικές και μετοχικές επιδόσεις των διαστημικών εταιρειών της Ευρώπης. Πρόκειται για εταιρείες που είτε παράγουν οι ίδιες διαστημικά συστήματα και εξαρτήματα, είτε σχετικό λογισμικό, είτε προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες και εφαρμογές.

Ο δείκτης δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext. Ο δείκτης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από γνωστά ονόματα όπως Thales, Airbus, BAe Systems, Rolls Royce, Dassault Systemes, Eutelsat Communications, Saab, STMicroelectronics και Infineon Technologies, μέχρι νεοφυείς εταιρείες όπως Arqit Quantum, Kleos Space και Nordic Semiconductor.

Η ανακοίνωση του δείκτη, μεταξύ άλλων, έγινε στη διάρκεια της 15ης ευρωπαϊκής διαστημικής συνδιάσκεψης στις Βρυξέλλες (24 και 25 Ιανουαρίου). Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της ESA, Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ, δήλωσε ότι ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα, με πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, όπως την παρατήρηση της Γης, την πλοήγηση, τις ασφαλείς επικοινωνίες, τη διαστημική επιχειρηματικότητα κ.α.

Όπως είπε, «στον σημερινό προβληματικό κόσμο, η ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα είναι ζωτική για να διασφαλίσει τα οφέλη που το διάστημα φέρνει στη ζωή στη Γη...Η ESA συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει ότι το διάστημα ωφελεί τους πολίτες της ΕΕ και να προωθήσει μια ισχυρή και ανθεκτική ευρωπαϊκή διαστημική οικονομία».

Η ESA και η ΕΕ είναι εταίροι στο διάστημα εδώ και δεκαετίες. Η ESA σχεδίασε και ανέπτυξε αφενός το υψηλής ακρίβειας ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo, που διαθέτει 28 δορυφόρους σήμερα, και αφετέρου περισσότερους από 30 δορυφόρους Copernicus για την παρατήρηση της Γης. Ένα από τα νέα σημαντικά διαστημικά προγράμματα της ΕΕ που θα στηρίξει η ESA, είναι το σύστημα Iris που μέσω νέων δορυφόρων θα προωθήσει την ψηφιακή αυτονομία της Ευρώπης. Αναμένεται να είναι λειτουργικό από το 2027 και τα πρώτα σχετικά συμβόλαια θα υπογραφούν το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Γερμανίας-Ιαπωνίας για νέο «κυνηγό» αστεροειδών

Στόχος είναι να μελετηθεί η κοσμική σκόνη που ο αστεροειδής αφήνει στο πέρασμά του. Το ουράνιο αυτό σώμα θεωρείται η πηγή ενός μεγάλους νέφους σκόνης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και προκαλεί κάθε Δεκέμβριο μια βροχή διαττόντων στη Γη.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό του Κιέβου λέει η Φον ντερ Λάιεν

Η Ουκρανία «αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, αγωνίζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», είπε.
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί με βέτο ο Ορμπάν σε πιθανές κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια ο Ούγγρος πρωθυπουργός καθώς η χώρα διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό τον οποίο σχεδιάζει με τη ρωσική Rosatom να επεκτείνει.