Protest-Hong Kong
Φωτο: ΑΠΕ

«Ποδαρικό» στο 2020 με διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από τον Ιούνιο όταν και ξεκίνησαν οι αναταραχές, όμως οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν τις αντιδράσεις απέναντι στο κινεζικό καθεστώς και σήμερα Πρωτοχρονιά.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν σήμερα τις διαδηλώσεις γύρω από την πόλη με τις οποίες θα "υποδεχτούν" το Νέο Έτος και κάλεσαν τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα για την δημοκρατία μέσα στο 2020 την ώρα που η αστυνομία ετοιμάζεται να αναπτύξει περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορούν μάσκες στη σημερινή διαδήλωση που έχει ως σύνθημά της το «Μη ξεχνάτε το 2019-Επιμείνετε το 2020», σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα μήνυμά της για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς που μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο, η επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας Κάρι Λαμ είπε ότι οι περισσότεροι από έξι μήνες αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ έχουν προκαλέσει θλίψη, ανησυχία, απογοήτευση και οργή. «Ας ξεκινήσουμε το 2020 με μια νέα απόφαση, να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αρμονία στην κοινωνία. Κι έτσι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι, μαζί», είπε η Λαμ στο τρίλεπτο μήνυμά της.

«Ο λαός του Χονγκ Κονγκ έχει επιλύσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν. Με αποφασιστικότητα και σοφία θεωρώ ότι μπορούμε για μια ακόμη φορά να ξεπεράσουμε τις σημερινές μας προκλήσεις και να ξαναχτίσουμε το Χονγκ Κονγκ», τόνισε.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε περιοχές μεταξύ των οποίων και η συνοικία Λαν Κουέι Φονγκ, όπου πραγματοποιούνται τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι και στο γραφικό Βικτόρια Χάρμπορ, καθώς και σε δημοφιλή εμπορικά κέντρα. Μια φιλοδημοκρατική πορεία διαμαρτυρίας για την 1η Ιανουαρίου έλαβε την άδεια της αστυνομίας και θα ξεκινήσει από ένα μεγάλο πάρκο στην εμπορική περιοχή Κοζγουέι Μπέι για να καταλήξει στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία.

Οι διοργανωτές, το Μέτωπο για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ανθρώπου, βρίσκονται πίσω από τις ειρηνικές διαδηλώσεις του Ιουνίου που συγκέντρωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και στις αρχές Δεκεμβρίου το Μέτωπο οργάνωσε μια άλλη ογκώδη διαδήλωση, που σύμφωνα με το ίδιο, συγκέντρωσε περίπου 800.000 ανθρώπους.

Διαδηλωτές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της αστυνομίας για χρήση υπερβολικής βίας στη διαχείριση των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε σχεδόν 6.500 ανθρώπους μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν να κλιμακώνονται τον Ιούνιο στη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η πόλη-κράτος για δεκαετίες.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να ψηφίσει έναν νόμο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, και έκτοτε έχουν εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο φιλοδημοκρατικό κίνημα. Οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για την Πρωτοχρονιά ακολουθούν τις συγκρούσεις που σημειώνονται από την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εις βάρος χιλιάδων διαδηλωτών έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εμπορικά κέντρα και σε μια σημαντική τουριστική συνοικία.

Παρότι οι διαδηλώσεις -που μετρούν πλέον τον έβδομο μήνα τους- έχουν μειωθεί σε ένταση και σε μέγεθος τις τελευταίες εβδομάδες, πορείες και συγκεντρώσεις συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά. Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από τον Ιούνιο. Ενώ δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός νεκρών, ο φοιτητής Τσόου Τσ-λοκ σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος στη διάρκεια φιλοδημοκρατικής διαδήλωσης τον Νοέμβριο, ενώ πολλές αυτοκτονίες έχουν συνδεθεί με το κίνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η American Airlines αναστέλλει τις πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ

Η American Airlines, η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις πτήσεις της προς και από το Χονγκ Κονγκ, μετά τον θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον κινεζικό κοροναϊό.
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: Κυβερνητική καταδίκη των επεισοδίων την παραμονή Χριστουγέννων

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων οι επιχειρήσεις που διατηρούν φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους απομακρύνει.