ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα αντεπίθεση στην Ουκρανία παρά τις απώλειες

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού του, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από μια εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, χαλυβδώνοντας ταυτόχρονα τη χώρα του για μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένεται να διαρκέσει για χρόνια.

Το Κρεμλίνο, όπως αναφέρει το Bloomberg, στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες απώλειας εδάφους, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τη Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Ακόμα και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού που έχει ξοδέψει δεκαετίες για να δημιουργήσει, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία, είπαν οι άνθρωποι αυτοί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Οι συνεχείς αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να είναι πιο ρεαλιστές όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της σημερινής γραμμής του μετώπου θα αποτελούσε επίτευγμα.

Όμως ο Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχθεί απώλειες - οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, περισσότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκτιμήσεις - θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι στιγμής αποτυχίες.

Η ανανεωμένη επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.

Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμό του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις δυνάμεις του, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Δύση ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα σταματήσουμε

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις ενέργειές της, καθώς «μάχεται για τα ιστορικά εδάφη της στην Ουκρανία», ενώ υποστήριξε ότι η Δύση είναι η μοναδική υπεύθυνη για τον πόλεμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο κατηγορεί τον Μπερλουσκόνι για διασπορά ρωσικής προπαγάνδας

Τα βέλη της προς τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό έστρεψε η Ουκρανία, μετά τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι ότι για να αποτραπεί ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας αρνητικά τη συμπεριφορά Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Πούτιν για την ασφάλεια στις τέσσερις κατακτημένες περιοχές

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας και κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να προστατέψουν τους πολίτες που βρίσκονται εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Στενός συνεργάτης του Πούτιν μετακινείται σε τεχνολογικό κολοσσό

Ο επικεφαλής του ρωσικού Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόκειται να διοριστεί σε σημαντική θέση στον ρωσικό κολοσσό τεχνολογίας Yandex στοχεύοντας να αναπτύξει μια στρατηγική προκειμένου να υπερισχύσει των δυτικών αντιπάλων της.
ΔΙΕΘΝΗ

Λίστα κυρώσεων από την Ουκρανία, περιλαμβάνεται ο Ιβάν Σαββίδης

Η απόφαση αυτή για κυρώσεις σε 2.507 φυσικά πρόσωπα και 1.374 νομικά πρόσωπα, κυρίως Ρώσους, ήρθε εν μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα, μετά την κλιμάκωση που φαίνεται να έχει αποφασίσει ο Πούτιν.