ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jeremy-Hunt-Minister-of-Finance
Φωτο: Shutterstock

Βρετανία: Ο υπουργός Οικονομικών εμμένει στις αυξήσεις φόρων

Ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην βιομηχανική ανάπτυξης όπως η ψηφιακή τεχνολογία, και στη στροφή σε νέες, υψηλής αξίας βιομηχανίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δεσμεύθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει την ασθενή παραγωγικότητα της χώρας με μεταρρυθμίσεις για την εποχή μετά το Brexit αλλά άφησε να διαφανεί ότι θα εμμείνει στις αυξήσεις φόρων που προκάλεσαν αντιδράσεις σε ορισμένους βουλευτές του Συντηρητικού του κόμματος.

Ο Χαντ, που σταθεροποίησε τις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ανάπτυξη στην ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό τον Μάρτιο.

Σήμερα, ανταπάντησε στους ισχυρισμούς περί οικονομικής εξασθένισης της Βρετανίας και επικεντρώθηκε σε βιομηχανίες ανάπτυξης, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, και στη στροφή σε νέες, υψηλής αξίας βιομηχανίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προηγμένη μεταποίηση.

«Η καλύτερη μείωση φόρων αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως καταλύτη για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας και να την καταστήσει πιο παραγωγική.

«Η εμπιστοσύνη στο μέλλον ξεκινά με ειλικρίνεια για το παρόν και δεν θα πρέπει να αποφύγουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η οποία είναι η φτωχή μας παραγωγικότητα», δήλωσε ο Χαντ σε ομιλία του στο Λονδίνο.

«Το σχέδιό μας για μακροπρόθεσμη ευημερία αντιμετωπίζει άμεσα αυτή την πρόκληση. Είναι ένα σχέδιο που κατέστη απαραίτητο, ζωντανό και δυνατό από το Brexit, το οποίο θα επιτύχει εάν γίνει καταλύτης για τις τολμηρές επιλογές που χρειάζεται να κάνουμε».

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δηλώσεις περί εξασθένισης της οικονομίας δεν αντανακλούν το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από τη Γαλλία και τη Γερμανία από το 2010. Οι πιο πρόσφατες συγκρίσεις, ωστόσο, είναι λιγότερο ευνοϊκές: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βρετανία είναι η μοναδική οικονομία από την Ομάδα των 7 (G7) που δεν κατάφερε να ανακτήσει το προ της πανδημίας μέγεθός της έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέντε υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό Σούνακ όμως χωρίς μέτρα

Στην πρώτη ομιλία του το 2023, ο πρωθυπουργός έδωσε τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εκατομμύρια νοικοκυριά αδυνατούν να ζεσταθούν, λόγω ακρίβειας

Μάλιστα, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, επισημαίνει η JRF κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χαντ

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την βασική προσέγγιση της Λίζ Τρας, η οποία επιδιώκει να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν η πρωθυπουργός και ο Κουάρτενγκ δεν λειτούργησε.