ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γαλλία και Ιράκ ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς σε ενέργεια και ασφάλεια

Η συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το Ιράκ και η Γαλλία υπέγραψαν χθες, Πέμπτη, συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης για να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας και της ασφάλειας, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και είχε συνομιλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του γραφείου του αλ-Σουντάνι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας με τον Μακρόν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και κοινές ανησυχίες και κοινή συνεργασία σε ζωτικής σημασίας τομείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του ιρακινού πρωθυπουργού.

Η συμφωνία καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η διαχείριση κρίσεων, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όπως έγραψε χθες στο Titter ο αλ-Σουντάνι, «αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε διάφορους τομείς».

Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς ανταλλαγές Γαλλίας-Ιράκ έχουν αυξηθεί. Ο Μακρόν έχει επισκεφθεί δύο φορές το Ιράκ, μία το 2020 και άλλη μία το 2021. Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies υπέγραψε μια συμφωνία το 2021 με την ιρακινή κυβέρνηση, συμφωνώντας να επενδύσει σε προγράμματα πετρελαίου, αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νότιο Ιράκ μέσα στα 25 επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερο νερό από το Σηκουάνα για τα κλιματιστικά του Παρισιού

Εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 το Παρίσι θα επενδύσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου ψύξης στην Ευρώπη με στόχο να τριπλασιαστεί και η έκταση του να φτάσει τα 250 χιλιόμετρα μέχρι το 2042.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκλεισε το ενεργειακό deal ύψους 10 δισ. της TotalEnergies με το Ιράκ

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 αφορά την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο είχε ανασταλεί μετά από διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης.
EDF-France-Electricity
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές και χρέος ρεκόρ για την γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 70% στα 143,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας, τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς και η συμβολή στην τιμολογιακή ασπίδα των πολιτών, αύξησαν το χρέος της.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύνδεση των τιμών ενέργειας με του φυσικού αερίου θέλει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι είναι άδικο το υφιστάμενο καθεστώς καθώς το φυσικό αέριο παράγει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπόσχεση Λεμέρ ότι η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει τους αρτοποιούς

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «τα εργαλεία για να κάνει τους προμηθευτές ενέργειας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του κράτους και των εταιρειών».