ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: ΜΚΟ καταγγέλλουν θανατικές ποινές και φριχτά βασανιστήρια

Ακτιβιστές κατηγορούν το ιρανικό καθεστώς, πως χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο εκφοβισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθεστώτος να καταστείλει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται χωρίς διακοπή από τη 16η Σεπτεμβρίου,

Τουλάχιστον 55 εκτελέσεις στο Ιράν, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, μόνο τις πρώτες μέρες του 2023, αλλά και πλήθος ανατριχιαστικών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται οι κρατούμενοι της Αστυνομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν 55 ανθρώπους μέχρι στιγμής το 2023, προσθέτοντας πως η αυξανόμενη καταφυγή στη θανατική ποινή έχει σκοπό να ενσταλάξει «τρόμο» στη χώρα που συνταράσσεται από μαζικές διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο».

Και η Διεθνής Αμνηστία συμπλήρωσε πως τρεις νέοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις —ο μικρότερος δεν είναι παρά 18 ετών— υπέστησαν στη φυλακή «ανατριχιαστικά βασανιστήρια». Η IHR ανέφερε πως επιβεβαίωσε τουλάχιστον 55 εκτελέσεις κατά τη διάρκεια των 26 πρώτων ημερών της χρονιάς: οι τέσσερις σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις, άλλες 37 με υποθέσεις ναρκωτικών. Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους λόγους που εκτελέστηκαν οι υπόλοιποι 14 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 107 άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν διότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, πρόσθεσε η IHR. «Κάθε εκτέλεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι πολιτική» και ο βασικός σκοπός είναι «να ενσταλαχτεί ο φόβος και ο τρόμος στην κοινωνία», υπογράμμισε. «Για να σταματήσει αυτή η κρατική φονική μηχανή, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή καμία εκτέλεση, πολιτική ή μη», υπερθεμάτισε ο διευθυντής της IHR, ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ.

Ακτιβιστές κατηγορούν το Ιράν πως χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο εκφοβισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθεστώτος να καταστείλει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται χωρίς διακοπή από τη 16η Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί, ιρανής κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, που είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα διότι κρίθηκε πως παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Για τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Φόλκερ Τουρκ, «η εργαλειοποίηση των ποινικών διαδικασιών» από τις αρχές του Ιράν για να τιμωρούνται οι διαδηλωτές «ισοδυναμεί με φόνους εγκεκριμένους από το κράτος». Με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πως τρεις νέοιο που καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Δεκέμβριο για υποκίνηση βανδαλισμών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Μαζανταράν (βόρεια) τον Σεπτέμβριο υπέστησαν βασανιστήρια, ιδίως «ξυλοδαρμούς», «φάλαγγα», «εικονικές εκτελέσεις», «ηλεκτροσόκ».

Ο Τζαβάντ Ρουχί, 31 ετών, υπέστη βασανιστήρια, ανάμεσά τους «σεξουαλική επίθεση», αναφέρει η ΜΚΟ. Ο Μεχντί Μοχαμαντιφάρντ, 19 ετών, κρατήθηκε σε απομόνωση για μια εβδομάδα σε κελί γεμάτο ποντίκια και κατσαρίδες και βιάστηκε, συνεχίζει η Αμνηστία. Ο Αρσιά Τακνταστάν, 18 ετών, υπέστη εικονικές εκτελέσεις, του έβαζαν «πιστόλι στο κεφάλι» κι απειλούσαν ότι θα τον σκότωναν αν δεν ««ομολογούσε» μπροστά σε βιντεοκάμερα».

Η IHR και άλλες ΜΚΟ δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει στατιστικές για τις εκτελέσεις στο Ιράν το 2022. Όμως η IHR ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου πως τουλάχιστον 500 άνθρωποι απαγχονίστηκαν, αριθμός που αποτελούσε ήδη τραγικό ρεκόρ πενταετίας. Κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της ίδιας ΜΚΟ, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων τουλάχιστον 488 ανθρώπους, 64 από τους οποίους ήταν μικρότεροι από 18 ετών.

Ο Μοχσέν Σεκαρί, 23 ετών, εκτελέστηκε στην Τεχεράνη την 8η Δεκεμβρίου διότι φερόταν να τραυμάτισε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, επίσης 23 ετών, απαγχονίστηκε δημόσια στη Ματσχάντ τη 12η Δεκεμβρίου επειδή φερόταν να σκότωσε δυο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με μαχαίρι.

Τη 14η Ιανουαρίου, ο ιρανοβρετανός Αλιρεζά Ακμπαρί εκτελέστηκε αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανίας. Σύμφωνα με αναλυτές, οι μαζικές κινητοποιήσεις αποκλιμακώθηκαν μετά τον Νοέμβριο, όμως το κίνημα αμφισβήτησης παραμένει πρόκληση για την Ισλαμική Δημοκρατία και τον ανώτατο ηγέτη της, τον αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iran-Bretania-simaies
ΔΙΕΘΝΗ

Iράν: «Ολέθριος o ρόλος» του Λονδίνου στις πρόσφατες διαδηλώσεις

Με αφορμή συλλήψεις που φέρονται να σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, χαρακτηρίζει «ολέθριο» το ρόλο της Βρετανίας στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συνελήφθησαν 7 άτομα κατηγορούμενα για συμμετοχή στις πρόσφατες διαδηλώσεις

«Επτά ηγετικά στελέχη των πρόσφατων διαμαρτυριών που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης» ανέφερε η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διακόσιοι οι έως τώρα νεκροί στις διαδηλώσεις σύμφωνα με κρατικό θεσμό

Οι διαμαρτυρίες, που διανύουν τον τρίτο μήνα, ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες για το χιτζάμπ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η ανιψιά του αγιατολάχ Χαμενεΐ στηρίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ένα βίντεο με τη δήλωση της Φαριντέχ Μοραντχανί διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψή της, στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το ακτιβιστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο HRANA.