ΓΔ: 2013.76 -1.57% Τζίρος: 322.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία και Χιλή συμφωνούν η Colonia Dignidad να γίνει τόπος μνήμης

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς συμφώνησαν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις της γερμανικής σέκτας Colonia Dignidad σε τόπο μνήμης.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Χιλής σκοπεύουν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις της γερμανικής σέκτας Colonia Dignidad (σ.σ. «Αποικία Αξιοπρέπειας») —στην επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν αντιφρονούντες επί χούντας, ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση— σε τόπο μνήμης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς συμφώνησαν για αυτό στο Σαντιάγο χθες Κυριακή το βράδυ, κατά τη δεύτερη ημέρα του τετραήμερου ταξιδιού του επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στη Λατινική Αμερική.

Η ιδέα «έχει την υποστήριξη της κυβέρνησής μας και θα συμμετάσχουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς.

Ο κ. Μπόριτς ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την ετοιμότητά της να «υποστηρίξει την προσπάθεια εξακρίβωσης της αλήθειας». Πρόσθεσε πως «το κράτος της Χιλής αγωνίζεται ακούραστα για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Colonia Dignidad ιδρύθηκε το 1961 σε απομακρυσμένη περιοχή στους πρόποδες των Άνδεων, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, από τον Γερμανό ιεροκήρυκα Πάουλ Σέφερ. Ο ιεροκήρυκας, που αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην πατρίδα του, μετεγκαταστάθηκε στη Χιλή μαζί με εκατοντάδες οπαδούς της σέκτας του.

Για δεκαετίες, άνθρωποι που ζούσαν στην εγκατάσταση υπέμεναν καταναγκαστικά έργα, διαχωρισμό βάσει του φύλου, ξυλοδαρμούς, ενώ ο κ. Σέφερ κατηγορήθηκε επίσης αργότερα για σωρεία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αρκετοί αντιφρονούντες είχαν φυλακιστεί, βασανιστεί και δολοφονηθεί εκεί.

Αργότερα η εγκατάσταση μετονομάστηκε σε Villa Baviera και αποκήρυξε τον Πάουλ Σέφερ. Ο χώρος είναι σήμερα ανοικτός στους τουρίστες.

«Η ιστορία της Colonia Dignidad είναι φρικιαστική», σχολίασε ο κεντροαριστερός πρόεδρος Μπόριτς, που ανέλαβε την εξουσία, στα 35 του χρόνια, στα τέλη του 2021. Είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής κι αντιπροσωπεύει νέα εποχή και νέα γενιά πολιτικών, που δεν έζησαν την περίοδο της χούντας.

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς έγινε καθώς στη Χιλή θα συμπληρωθούν φέτος 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. Άρχισε με περιήγηση στο Museo de la Memoria, που είναι αφιερωμένο στα θύματα της δικτατορίας.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Σολτς είναι η Βραζιλία, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που επέστρεψε στην εξουσία την 1η Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για δήλωση Μερτς σχετικά με μετανάστες

Κριτική δέχεται ο καγκελάριος Μερτς για τον όρο «πρόβλημα στο αστικό τοπίο» σχετικά με τους μετανάστες στη Γερμανία, ενώ μέλη από CDU και Πράσινους ζητούν ανασκευή, τονίζοντας πως τέτοια λόγια διχάζουν και προσβάλλουν μέρος της κοινωνίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ισχυρή οικονομικά Ευρώπη για ασφάλεια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Ο καγκελάριος Μερτς υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερη, ενωμένη και ανταγωνιστική Ευρώπη, δύναμη ειρήνης, με λιγότερη γραφειοκρατία και ενίσχυση άμυνας, τονίζοντας ότι η αδυναμία υπονομεύει την ειρήνη και το ΝΑΤΟ παραμένει θεμέλιο.
Ομοσπονδιακή Βουλή Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία για τη θητεία

Ο νέος νόμος για τη στρατιωτική θητεία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τη Bundestag λόγω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ακυρώθηκε και η συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της πρότασης. Το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενισχύει τη συνεργασία ασφάλειας με τη Σόφια

Κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις σχέσεις Βουλγαρίας-Γερμανίας ως στενή εταιρική σχέση στην ασφάλεια, ενώ δήλωσε υπέρ της εμβάθυνσης αμυντικής συνεργασίας και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
Χαμάς Στρατιώτες
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι Παλαιστίνιοι να αποκηρύξουν τη Χαμάς για το μέλλον τους

Ο Γιοχάν Βάντεφουλ τόνισε ότι η αφοπλιστική ευφορία για τη Μέση Ανατολή δεν είναι δικαιολογημένη και πως η Χαμάς πρέπει να αποκηρυχθεί από τους Παλαιστίνιους για πραγματική ειρήνη και προοπτική ανεξάρτητου κράτους.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ιστορική μέρα για τη Μ. Ανατολή – Κάλεσμα σε Τραμπ για Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, εξέφρασε ελπίδα για ειρήνη και στήριξη στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τον Τραμπ να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.