ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

Δεν θα πάρει F-16 η Τουρκία αν Σουηδία και Φινλανδία δεν μπουν στο ΝΑΤΟ

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο στόχαστρο του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βρέθηκε η Τουρκία, την οποία παρουσίασε ως έναν «άπιστο σύμμαχο» που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «National Press Club» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία... Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», εξήγησε ο κ. Βαν Χόλεν.

Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F-16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.

Τέλος, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα αναμένει από το Κογκρέσο να στηρίξει τη συμφωνία για τα F-16

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών συζητήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν και σημείωσε ότι θα ήθελε να στείλει ενημέρωση η αμερικανική κυβέρνηση.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία όπου θα έχει συνομιλίες για την αμερικανική βοήθεια μετά τον σεισμό και την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μην σπάτε το εμπάργκο στη Ρωσία», προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

Οι δυτικές χώρες εφάρμοσαν τους ελέγχους στις εξαγωγές και τις κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Εντούτοις δίαυλοι προμηθειών έχουν παραμείνει ανοικτοί από το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και άλλους εμπορικούς κόμβους.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση ΗΠΑ για νέες τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία

Το κάψιμο του Κορανίου την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα να αναφέρει επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων σε περιοχές που συχνάζουν Δυτικοί.