ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Disney θα περικόψει 7.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης

Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Disney. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 4,7% στα 117,22 δολάρια στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Η Walt Disney Co  ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σαρωτική αναδιάρθρωση υπό τον πρόσφατα αποκατασταθέντα διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger, περικόπτοντας 7.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης κόστους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθιστώντας την επιχείρηση streaming κερδοφόρα.

Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Disney.

Οι μετοχές της Disney σημείωσαν άνοδο 4,7% στα 117,22 δολάρια στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για επαναφορά του μερίσματος για τους μετόχους, αντιμετώπισαν μέρος της κριτικής του ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz ότι ο Οίκος ξοδεύει υπερβολικά για το streaming.

«Χαιρόμαστε που η Disney ακούει», ανέφερε εκπρόσωπος της Trian Group του Peltz σε δήλωσή του αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο για τη μείωση του κόστους και την επιστροφή της εξουσίας στα δημιουργικά στελέχη, η εταιρεία θα αναδιαρθρωθεί σε τρία τμήματα: μια μονάδα ψυχαγωγίας που θα περιλαμβάνει ταινίες, τηλεόραση και streaming, μια μονάδα ESPN με επίκεντρο τον αθλητισμό και τα πάρκα, τις εμπειρίες και τα προϊόντα της Disney.

«Αυτή η αναδιοργάνωση θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αποδοτική, συντονισμένη προσέγγιση στις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Iger στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη. «Δεσμευόμαστε να λειτουργούμε αποτελεσματικά, ειδικά σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Ο Iger δήλωσε ότι το streaming παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Disney.

Είπε ότι η εταιρεία θα «επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στις βασικές μάρκες και τα franchises μας» και «θα επιμεληθεί επιθετικά το γενικό ψυχαγωγικό μας περιεχόμενο».

Ο Iger δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να αποκαταστήσει το μέρισμα των μετόχων μέχρι το τέλος του έτους. Η οικονομική διευθύντρια Christine McCarthy δήλωσε ότι το αρχικό μέρισμα θα είναι πιθανότατα ένα «μικρό κλάσμα» του επιπέδου pro-Covid, με σχέδιο αύξησής του με την πάροδο του χρόνου.

Ο Peltz, ο οποίος διεκδικεί μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, είχε ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης του μερίσματος έως το οικονομικό έτος 2025.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Disney κάνει ήδη πολλά από τα πράγματα που απαιτεί ο Νέλσον Πελτζ, αν και όχι απαραίτητα ως απάντηση στην πίεση του», δήλωσε ο Πολ Βέρνα, κύριος αναλυτής της Insider Intelligence.

Τρίτη αναδιάρθρωση σε πέντε χρόνια

Η Disney είναι η τελευταία εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ανακοινώνει περικοπές θέσεων εργασίας ως απάντηση στην επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών και στον αυξημένο ανταγωνισμό για τους θεατές του streaming. Η Disney ανακοίνωσε νωρίτερα την πρώτη τριμηνιαία μείωση στις συνδρομές για τη μονάδα μέσων ροής Disney+, η οποία έχασε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Warner Bros Discovery Inc και η Netflix Inc προχώρησαν νωρίτερα σε απολύσεις.

Η Disney δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 2,5 δισ. δολάρια σε πωλήσεις και γενικά διοικητικά έξοδα και άλλα λειτουργικά έξοδα, μια προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξοικονόμησης θα προέλθουν από μειώσεις σε μη αθλητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων.

Για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, η Disney ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 99 σεντς, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 78 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,279 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα έσοδα ανήλθαν σε 23,512 δισ. δολάρια, μπροστά από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 23,4 δισ. δολάρια.

Η αναδιοργάνωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ηγεσία του Ίγκερ, του οποίου η πρώτη θητεία ως διευθύνοντος συμβούλου ξεκίνησε το 2005. Συνέχισε να ενισχύει τη Disney με μια σειρά ισχυρών εμπορικών σημάτων ψυχαγωγίας, αποκτώντας τα Pixar Animation Studios, τη Marvel Entertainment και τη Lucasfilm. Ο Iger επανατοποθέτησε επίσης την εταιρεία ώστε να επωφεληθεί από την επανάσταση του streaming, αποκτώντας τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox το 2019 και εγκαινιάζοντας την υπηρεσία streaming Disney+ το ίδιο φθινόπωρο.

Πρόκειται για την τρίτη αναδιάρθρωση της Disney μέσα σε πέντε χρόνια. Αναδιοργάνωσε την επιχείρησή της το 2018 για να επιταχύνει την ανάπτυξη της επιχείρησης streaming και ξανά το 2020, για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του streaming.

Η τελευταία φορά που η Disney προχώρησε σε περικοπές ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι θα απολύσει 32.000 εργαζομένους, κυρίως στα θεματικά της πάρκα. Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2021.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κύμα περικοπών στην Amazon, απολύει επιπλέον 9.000 εργαζόμενους

Οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, η οποία είχε 1,54 εκατομμύρια υπαλλήλους παγκοσμίως στα τέλη του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην περικοπή ακόμα 10.000 θέσεων εργασίας προχωράει η Meta

Οι απολύσεις της Meta έρχονται στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, μιας από τις πιο γνωστές τράπεζες στον κλάδο της τεχνολογίας και έρχονται να προστεθούν στις 11.000 απολύσεις που είχαν εξαγγελθεί τον Νοέμβριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey ετοιμάζεται να κάνει 2.000 απολύσεις

Η εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε συγκεντροποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης στους συμβούλους της και να κάνει οικονομίες κλίμακας, μετά τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάργηση 3.800 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη σχεδιάζει η Ford

Η εταιρεία επικαλείται τα αυξανόμενα κόστη και την αναγκαιότητα για μια δομική αναδιάρθρωση καθώς στρέφεται στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Περίπου 2.300 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν μόνο στη Γερμανία.
RTL-Germany-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο όμιλος RTL θα καταργήσει 500 θέσεις εργασίας και περιοδικά

«Θα καταργηθούν 500 θέσεις εργασίας» από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Αμβούργο, «σε όλους τους τομείς», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, θυγατρική του γερμανικού εκδοτικού οίκου Bertelsmann.