ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Disney θα περικόψει 7.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης

Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Disney. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 4,7% στα 117,22 δολάρια στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Η Walt Disney Co  ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σαρωτική αναδιάρθρωση υπό τον πρόσφατα αποκατασταθέντα διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger, περικόπτοντας 7.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης κόστους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθιστώντας την επιχείρηση streaming κερδοφόρα.

Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Disney.

Οι μετοχές της Disney σημείωσαν άνοδο 4,7% στα 117,22 δολάρια στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για επαναφορά του μερίσματος για τους μετόχους, αντιμετώπισαν μέρος της κριτικής του ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz ότι ο Οίκος ξοδεύει υπερβολικά για το streaming.

«Χαιρόμαστε που η Disney ακούει», ανέφερε εκπρόσωπος της Trian Group του Peltz σε δήλωσή του αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο για τη μείωση του κόστους και την επιστροφή της εξουσίας στα δημιουργικά στελέχη, η εταιρεία θα αναδιαρθρωθεί σε τρία τμήματα: μια μονάδα ψυχαγωγίας που θα περιλαμβάνει ταινίες, τηλεόραση και streaming, μια μονάδα ESPN με επίκεντρο τον αθλητισμό και τα πάρκα, τις εμπειρίες και τα προϊόντα της Disney.

«Αυτή η αναδιοργάνωση θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αποδοτική, συντονισμένη προσέγγιση στις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Iger στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη. «Δεσμευόμαστε να λειτουργούμε αποτελεσματικά, ειδικά σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Ο Iger δήλωσε ότι το streaming παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Disney.

Είπε ότι η εταιρεία θα «επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στις βασικές μάρκες και τα franchises μας» και «θα επιμεληθεί επιθετικά το γενικό ψυχαγωγικό μας περιεχόμενο».

Ο Iger δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να αποκαταστήσει το μέρισμα των μετόχων μέχρι το τέλος του έτους. Η οικονομική διευθύντρια Christine McCarthy δήλωσε ότι το αρχικό μέρισμα θα είναι πιθανότατα ένα «μικρό κλάσμα» του επιπέδου pro-Covid, με σχέδιο αύξησής του με την πάροδο του χρόνου.

Ο Peltz, ο οποίος διεκδικεί μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, είχε ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης του μερίσματος έως το οικονομικό έτος 2025.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Disney κάνει ήδη πολλά από τα πράγματα που απαιτεί ο Νέλσον Πελτζ, αν και όχι απαραίτητα ως απάντηση στην πίεση του», δήλωσε ο Πολ Βέρνα, κύριος αναλυτής της Insider Intelligence.

Τρίτη αναδιάρθρωση σε πέντε χρόνια

Η Disney είναι η τελευταία εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ανακοινώνει περικοπές θέσεων εργασίας ως απάντηση στην επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών και στον αυξημένο ανταγωνισμό για τους θεατές του streaming. Η Disney ανακοίνωσε νωρίτερα την πρώτη τριμηνιαία μείωση στις συνδρομές για τη μονάδα μέσων ροής Disney+, η οποία έχασε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Warner Bros Discovery Inc και η Netflix Inc προχώρησαν νωρίτερα σε απολύσεις.

Η Disney δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 2,5 δισ. δολάρια σε πωλήσεις και γενικά διοικητικά έξοδα και άλλα λειτουργικά έξοδα, μια προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξοικονόμησης θα προέλθουν από μειώσεις σε μη αθλητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων.

Για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, η Disney ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 99 σεντς, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 78 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,279 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα έσοδα ανήλθαν σε 23,512 δισ. δολάρια, μπροστά από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 23,4 δισ. δολάρια.

Η αναδιοργάνωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ηγεσία του Ίγκερ, του οποίου η πρώτη θητεία ως διευθύνοντος συμβούλου ξεκίνησε το 2005. Συνέχισε να ενισχύει τη Disney με μια σειρά ισχυρών εμπορικών σημάτων ψυχαγωγίας, αποκτώντας τα Pixar Animation Studios, τη Marvel Entertainment και τη Lucasfilm. Ο Iger επανατοποθέτησε επίσης την εταιρεία ώστε να επωφεληθεί από την επανάσταση του streaming, αποκτώντας τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox το 2019 και εγκαινιάζοντας την υπηρεσία streaming Disney+ το ίδιο φθινόπωρο.

Πρόκειται για την τρίτη αναδιάρθρωση της Disney μέσα σε πέντε χρόνια. Αναδιοργάνωσε την επιχείρησή της το 2018 για να επιταχύνει την ανάπτυξη της επιχείρησης streaming και ξανά το 2020, για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του streaming.

Η τελευταία φορά που η Disney προχώρησε σε περικοπές ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι θα απολύσει 32.000 εργαζομένους, κυρίως στα θεματικά της πάρκα. Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2021.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησε και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος από την Tesla του Έλον Μασκ

Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει περικόψει θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον οργανισμό, στοχεύοντας σε μείωση του προσωπικού κατά περίπου 20%, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Περικοπές θέσεων εργασίας για την Tesla ετοιμάζει ο Έλον Μασκ 

Οι επενδυτές έχουν καλέσει όλο και περισσότερο τον Μασκ να επικεντρωθεί περισσότερο στο μάρκετινγκ, καθώς η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων EV έχει επιβραδυνθεί και περισσότεροι ανταγωνιστές έχουν εισέλθει στην αγορά
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Απόλυση 28 εργαζομένων της Google για μια σύμβαση με το Ισραήλ

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την ακύρωση μιας σύμβασης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που λέγεται Project Nimbus, για υπηρεσίες απομακρυσμένων υπολογιστών (cloud) που παρέχονται στον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο γενικός διευθυντής της Google ανακοίνωσε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

Στις αρχές του 2023, η Google έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ήτοι λίγο πάνω από το 6% του δυναμικού της, προκειμένου να το προσαρμόσει έπειτα από δύο χρόνια φρενήρους ανάπτυξης στη μετά την πανδημία εποχή.
Panama
ΔΙΕΘΝΗ

Παναμάς: Η FQM θέλει να προχωρήσει στην κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας

Η καναδική εταιρεία δικαιολόγησε το αίτημα αυτό επικαλούμενη το γεγονός πως «οι αποκλεισμοί δρόμων» το τελευταίο διάστημα την υποχρέωσαν να «αναστείλει προσωρινά την παραγωγή» στο μεταλλείο.