ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σι Τζινπίνγκ Κίνα

Νέα κόντρα ΗΠΑ - Κίνας μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Σι Τζινπίνγκ

Το Πεκίνο επέκρινε τις «εντελώς ανεύθυνες» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει «τεράστια προβλήματα», κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κρίνει πως ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντά «τεράστια προβλήματα», ειδικά στο οικονομικό επίπεδο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου. «Βρείτε μου έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ (...) εγώ δεν βρίσκω κανέναν», πέταξε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Ο άνθρωπος αυτός έχει τεράστια προβλήματα», ιδίως «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Σημειώνοντας εξάλλου πως η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας.

Η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται, πρόσθεσε, στο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. «Του τηλεφώνησα για να του πω: Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία», είπε ο κ. Μπάιντεν στο PBS.

Το Πεκίνο επέκρινε τις «εντελώς ανεύθυνες» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει «τεράστια προβλήματα», κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

«Οι δηλώσεις αυτές (…) είναι εντελώς ανεύθυνες και παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες σωστής διπλωματικής συμπεριφοράς», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την έντονη αντίθεσή της”, υπογράμμισε η Μάο στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνάντησε διά ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ —για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία— τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Είχαν μέχρι τότε μιλήσει, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοσύνδεσης, πέντε φορές.

Η διμερής σχέση, ήδη τεταμένη, έχει μπει σε τροχιά νέας επιδείνωσης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο μετά τον σάλο για το κινεζικό μπαλόνι στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο εντέλει κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό.

Προχθές Τρίτη ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λύνουν τη σύγκρουση με Ιράν

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύνουν τα προβλήματα, καλώντας σε υπεύθυνες ενέργειες και πολιτική λύση για το Ιράν. Τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις χωρίς έγκριση ΟΗΕ.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 40 χώρες λειτουργούν ως κόμβοι επανεξαγωγής κινεζικών προϊόντων

Περίπου 40 χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για εκ νέου αποστολή κυρίως κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας δασμούς, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις αιφνίδιες βαλλιστικές δοκιμές Κίνας

ΗΠΑ και περίπου 40 σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταδίκασαν τις απροειδοποίητες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, φωτογραφίζοντας την Κίνα για περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να την κατονομάζουν.
Ford Ranger σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ford: Κινέζικα αυτοκίνητα ίσως εισέλθουν στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία

Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, προειδοποιεί πως η είσοδος κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ΗΠΑ είναι πιθανή τα επόμενα 5-10 χρόνια και ότι η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστεί την Κίνα.